Procuratura Anticorupție aduce noi capete de acuzare fostului președintele al Curții de Apel Bălți

  • 11 Iulie 2022 17:43
Procuratura Anticorupție aduce noi capete de acuzare fostului președintele al Curții de Apel Bălți

Fostul judecător al Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, a fost pus sub învinuire pe două capete de acuzare de fals în declarația de avere manifestată prin neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese persoanele.

Gheorghieș este învinuit că, în perioada mandatului de președinte al Curții de Apel Bălți (2019) și în timpul exercitării funcției de judecător al aceleiași instanțe (2020), nu a inclus în mod intenționat datele despre bunurile imobile pe care le deține în declarația de avere și interese persoanele depusă anual în sistemul informațional automatizat „e-Integritate” al Autorității Naționale de Integritate

Procurorii subliniază într-un comunicat că magistratul a ascuns bunurile imobile pe care le deține prin intermediul unor persoane terțe și, în același timp, a efectuat investiții în ele.

Fostul magistrat mai este vizat în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite, care se află pe moment în gestiunea Procuraturii Anticorupție, fiind la etapa urmăririi penale.

Prin urmare, la această etapă a efectuării urmăririi penale pe cauza penală de îmbogățire ilicită, pentru a asigura o eventuală executare a pedepsei amenzii, precum și în scopul unei eventuale confiscări speciale, la 4 iulie 2022, procurorii anticorupție în comun cu reprezentanții Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, cu autorizația judecătorilor de instrucție, au pus sub sechestru următoarele bunuri imobile:

- terenul pentru construcții, casa de locuit individuală, depozitul și construcția accesorie, amplasate în mun. Bălți, în valoare totală de 1.744.828 de lei;

- două automobile, dintre care unul în valoare de 445.325 de lei, conform prețului mediu de piață, și altul în valoare de 380.056 de lei.

Pe 22 martie 2022, Alexandru Gheorghieș a depus cerere de demisie potrivit președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață. 

Fostul președinte al Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, a fost reținut pe 16 noiembrie 2021, iar pe 3 decembrie 2021, a fost plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile.

Procurorii anticorupție în comun cu ofițerii SIS au constatat existența bănuielii rezonabile că, începând cu 2014 și până în prezent, Gheorghieș a deținut și folosit prin intermediul unor persoane bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale.

Valoarea acestora depășesc substanțial mijloacele financiare dobândite oficial pe parcursul exercitării funcției de judecător. Bunuri identificate includ: trei automobile luxoase, o casă de locuit, precum și alte imobile.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău