Procuratura Anticorupție anunță că a terminat urmărirea penală într-un episod legat de un fost viceguvernator al BNM din dosarul Frauda Bancară

  • 10 Februarie 10:35
Procuratura Anticorupție anunță că a terminat urmărirea penală într-un episod legat de un fost viceguvernator al BNM din dosarul Frauda Bancară

Procuratura Anticorupție informează opinia publică despre terminarea urmăririi penale în privința unui fost viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), învinuită de complicitate la săvârșirea infracțiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală (art. 42, art. 190 alin.(6) din Codul penal), precum și de spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari (art. 42 alin.(5), art. 243 alin.(3) din Codul penal).

 
Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, inclusiv grupul criminal organizat condus de Ilan Șor. Ultimul la rândul său, controla de facto, prin intermediul unor persoane interpuse, băncile BC Unibank SA, BC Banca Socială SA, Banca de Economii SA.
 
Prin urmare, pe parcursul anului 2014, vice-guvernatorul BNM, în calitate de persoană afiliată organizației criminale, a înlăturat obstacolele și a acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC Unibank SA, BC Banca Socială SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci.
 
Așadar, aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă a cca 2.544.782.105,6 MDL și să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și a altor state.
 
Amintim că, la 22 septembrie 2022, Procuratura Anticorupție a trimis în judecată episodul din dosarul penal „Frauda Bancară” în cadrul căruia erau vizați un ex-guvernator și un alt ex-viceguvernator ai BNM.  
 
La 25 ianuarie 2023, Procuratura Anticorupție a terminat urmărirea penală pe un alt episod din dosarul penal ,,Frauda Bancară” în privința lui Vladimir Andronachi precum și a unui complice.

Subsecvent, informăm că Procuratura Anticorupție continuă urmărirea penală în cauza „Frauda Bancară” iar la emiterea unor decizii procesuale, vom reveni cu detalii suplimentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
24,24
Nori împrăștiați
Umiditate:43 %
Vint:4,63 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
16
Arhivă Radio Chișinău