Procuratura Anticorupție a terminat urmărirea penală în privința Marinei Tauber și a Partidului Politic ,,Șor”

  • 30 Mai 2023 14:53
Procuratura Anticorupție a terminat urmărirea penală în privința Marinei Tauber și a Partidului Politic ,,Șor”

Procuratura Anticorupție informează despre terminarea urmăririi penale în privința a Marinei Tauber și a persoanei juridice, Partidului Politic ,,Șor”, învinuiți de patru capete de acuzare pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat (art. 30, 42 alin. (2), 45, 1812 alin. (1), art. 30, 42 alin. (3), 45, 1812 alin. (5), art. 42 alin. (2), 45, 1812 alin. (1) și art. 30, 42 alin. (3), 45, 1812 alin. (5) din Codul penal).

Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, Marina Tauber participând în calitate de candidat desemnat de către Partidul Politic „Șor” la funcția de primar al mun. Bălți, în campania electorale din 21 noiembrie 2021, în mod intenționat și în înțelegere prealabilă cu trezorierul partidului, acționând la îndemnul și în strictă coordonare cu grupul criminal organizat condus de, Ilan Șor, a recepționat de la grupul criminal organizat mijloace bănești în sumă de 9 752 000 lei, din care suma de 740 464,50 lei, a introdus-o fals în formularele de donații din numele a 104 persoane fizice care în realitate nu au donat această sumă de bani, date false pe care le-a înscris în rapoartele privind gestiunea financiară a campanile electorale, prin substituirea, ascunderea identității donatorilor, a volumului mijloacelor acumulate și utilizate, iar ulterior rapoartele le-a semnat personal și înregistrat la Comisia Electorală Centrală.

Tot ea, a acceptat cu bună știință finanțarea concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al mun. Bălți din 21 noiembrie 2021 în sumă de 9 752 000 lei.

Totodată, Marina Tauber mai este învinuită că, în calitate de vicepreședinte a Partidului Politic „Șor”, în interesele formațiunii politice, a acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic, din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, în sumă totală de 195 518 013 lei, surse financiare ilicite care au fost integrate în activitatea și întreținerea partidului, în scopul promovării și realizării intereselor grupului criminal organizat pe arena politică din Republica Moldova, de acaparare a puterii în stat.

La 26 mai 2023, deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat cererile Procurorului General interimar privind ridicarea imunității Marinei Tauber pe trei capete de acuzare, lipsind-o de imunitate parlamentară. Anterior, Parlamentul Republicii Moldova a încuviințat ridicare imunității și pe al patrulea capăt de acuzare în iulie 2022.

La această etapă, urmează să fie prezentate materialele cauzei penale învinuiților și avocaților acestora, să fie soluționate cererile și demersurile acestora, iar ulterior cauza penală să fie expediată în instanța de judecată.

Menționăm că, la 29 mai 2023, Curtea de Apel Chișinău a menținut încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost prelungită măsura preventivă arest la domiciliu pe un termen de 20 zile în privința Marinei Tauber.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău