Procuratura a dispus începerea urmăririi PENALE în legătură cu situația la hidrocentrala de pe Răut

  • 05 Octombrie 2017 14:31
Procuratura a dispus începerea urmăririi PENALE în legătură cu situația la hidrocentrala de pe Răut

Membrii Comisiei mediu și dezvoltare regională a Parlamentului au efectuat o vizită de documentare la hidrocentrala de pe râul Răut, din apropierea satului Brânzenii Noi, raionul Telenești, iar materialele acumulate au fost expediate Procuraturii Generale, care a dispus pornirea urmăririi penale.

Vizita a avut loc în contextul incidentului de la sfârșitul lunii august, când, în urma lucrărilor de extragere a calcarului desfășurate de un agent economic, râul a secat în dreptul localității Căzănești, iar tot peștele a murit, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, primarul localității Căzănești, Vasile Sârbu, a declarat că, după secarea râului în data de 31 august, s-a mai întâmplat și pe 20 septembrie. În prezent Râutul a revenit în albie. Potrivit edilului, pe lângă situația ecologică degradantă atestată, au avut de suferit și agricultorii care utilizează sisteme de irigare cu alimentare din râul Răut.

Șeful adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat, Vadim Stângaci, a constatat că agentul economic a extras și transportat ilegal 660 de metri cubi de calcar brut. Prejudiciul cauzat mediului în urma extragerii nelegitime a substanțelor minerale utile a fost evaluat la peste 200 de mii de lei, iar prejudiciul cauzat resurselor de sol – la peste 100 de mii de lei.

Totodată, agentul economic a efectuat, fără avizul expertizei ecologice de stat, lucrări de regularizare a cursului râului, de montare a comunicațiilor, executare a altor lucrări care influențează negativ calitatea apei și starea obiectivelor acvatice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău