Procesul în care doi bancheri din Letonia, implicați în ”Furtul Miliardului”, învinuiți că ar fi angajat un asasin ca să ucidă un avocat care descoperise dovezi de spălare de bani, a început ieri

  • 21 Mai 2023 11:38
Procesul în care doi bancheri din Letonia, implicați în ”Furtul Miliardului”, învinuiți că ar fi angajat un asasin ca să ucidă un avocat care descoperise dovezi de spălare de bani, a început ieri

Procesul în care doi bancheri din Letonia, implicați în ”Furtul Miliardului”, învinuiți că ar fi angajat un asasin ca să ucidă un avocat care descoperise dovezi de spălare de bani, a început ieri, 20 mai, la Tribunalul din Riga.

Mihails Ulmans și asociatul său, co-inculpatul Aleksandrs Babenko, sunt acuzați că l-ar fi plătit pe ucigașul avocatului pentru insolvențe Martins Bunkus.

Avocatul ar fi descoperit dovezi de spălare de bani la banca LPB, deținută parțial de Ulmans. Bunkus a fost împușcat mortal în 2018.

Fondată în 2008, banca LPB se numește așa din 2017 după ce anterior s-a numit Latvijas Pasta Banka. Sub acest nume a fost menționată în raportul companiei americane Kroll care a investigat furtul miliardului, potrivit Transparency International Moldova. Este vorba despre sustragerea din sistemul bancar moldovenesc, între 2012 și 2014, prin inginerii financiare și spălări de bani de tip „suveică”, făcute prin intermediul mai multor bănci din Rusia și Letonia, a unei sume echivalente atunci cu 12 la sută din PIB-ul țării. Oligarhul prorus Ilan Șor, care continuă să agite apele în viața politică de la Chișinău, a fost condamnat la închisoare în acest caz, iar în prezent este fugar în Israel.

Bancherii Ulmans și Babenko au fost arestați în legătură cu această crimă în mai 2022, la patru ani după ce avuseseră loc faptele. De atunci, ei se află în arest preventiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,17 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău