Procesul electoral pentru cetățenii din stânga Nistrului | CEC, despre strămutarea secțiilor de votare și informarea alegătorilor

  • 19 Februarie 2019 13:38
Procesul electoral pentru cetățenii din stânga Nistrului | CEC, despre strămutarea secțiilor de votare și informarea alegătorilor

Pentru cei peste 220 de mii de alegători din stânga Nistrului vor fi deschise duminică, 24 februarie, 47 de secții de votare. Unele dintre acestea vor funcționa la distanțe destul de mari de regiune, în plus, experții pun la îndoială modul în care au fost informați alegătorii de acolo despre procesul electoral. Comisia Electorală Centrală susține însă că a depus toate eforturile pentru buna desfășurare a procesului.

Alegătorii din stânga Nistrului vor fi reprezentanți în viitorul Parlament de doi deputați aleși în circumscripții uninominale. De asemenea, la fel ca ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova vor putea vota pentru candidații din lista națională, precum și la referendumul consultativ. Pentru alegătorii din stânga Nistrului vor fi deschise 47 de secții de votare, unele dintre care în localități îndepărtate de regiune, precum Călărași sau Ungheni.

Recent, CEC a decis strămutarea unor secții de votare, mai departe de zona de securitate, la solicitarea poliției și a Biroului pentru reintegrare. 

„O bună din sediile secțiilor de votare se aflau în localitățile din zona de securitate și nu eram siguri în privința asigurării securității procesului de votare. Astfel, au fost strămutate în localitățile apropiate pentru a putea garanta securitatea procesului de votare”, a afirmat vicepreședinta CEC, Rodica Ciubotaru.

Asociația Promo-Lex, care monitorizează procesul electoral, examinează decizia de strămutare a unor secții și se va exprima în privința acesteia în cadrul următorului raport, a comunicat pentru Radio Chișinău, șeful echipei de monitorizare, Pavel Postică. În același timp, el a exprimat dubii că alegătorii din stânga Nistrului sunt informați suficient în privința procesului electoral.

„Partea bună este că au fost constituite circumscripții separate, au fost constituite secții de votare distincte. Partea proastă este că au schimbat sediile unor secții pe parcurs. Doi la mână, nu prea s-a văzut campanie de informare în regiune, respectiv nu putem ști cât de informat și cât de conștient este votul alegătorilor de acolo”, a precizat Pavel Postică. 

Rodica Ciubotaru susține că CEC a informat alegătorii din stânga Nistrului referitor la amplasarea secțiilor de votare și procedura de vot.

Potrivit datelor oferite de CEC, în stânga Nistrului sunt peste 220 de mii de cetățeni cu drept de vot. Însă doar aproximativ 100 s-au înregistrat prealabil.    Totuși, vor putea vota și cei care nu s-au înregistrat on-line.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău