Procesul educațional în învățământul profesional tehnic va fi digitalizat

  • 02 Iulie 2020 14:58
 Procesul educațional în învățământul profesional tehnic va fi digitalizat

Agenția Națiunilor Unite pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA) Moldova implementează proiectul „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii”, în care sunt vizați 6000 de tineri din 12 instituții profesionale tehnice de pe întreg teritoriul țării, transmite IPN.

Proiectul prevede direcții strategice de acțiune privind digitalizarea procesului educațional în învățământul profesional tehnic la nivel național. Este vorba despre asigurarea cu echipamente TIC (Tehnologia informației și a comunicațiilor) a cadrelor didactice, maiștrilor instructori din cadrul instituției de învățământ și elevilor din învățământul profesional tehnic, ucenicilor din cadrul învățământului dual, care nu dețin tehnică de calcul; organizarea cursurilor de formare a cadrelor didactice, maiștrilor-instructori privind implementarea tehnologiilor informaționale în educație; susținerea elaborării materialelor didactice digitale și a softurilor educaționale necesare etc.

Nigina Abaszadeh, reprezentant UNFPA Moldova, a declarat că proiectul este bazat pe dezvoltarea abilităților, inclusiv a cadrului didactic, prin implementarea instrumentelor novatorii, crearea spațiilor sigure în baza instituțiilor și abilitatea tinerilor de a-și exersa drepturile. „Invităm sectorul privat să se alăture proiectului, pentru investiții în educarea și în dezvoltarea tinerilor , care sunt forța de muncă viitoare”, a spus Nigina Abaszadeh, la un eveniment de prezentare a proiectului.

Acesta a dat asigurări că UNFPA va continua să sprijine astfel de inițiative, „ca toate fetele și toți băieții, în toate instituțiile educaționale, să aibă acces la exercitarea drepturilor.

„Digitalizarea învățământului profesional tehnic va contribui la tehnologizarea sistemului, creșterea calității, relevanței studiilor, dar și racordarea la provocările secolului XXI”, a menționat ministrul educației, Igor Șarov.

Alexander Karner , șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice a Agenției Austriece de Dezvoltare, a declarat că acest proiect vizează dezvoltarea abilităților de viață, a puterii de decizie printre tineri, a gândirii critice. „Nu doar să asculte și să facă ceea ce le spune cineva”. „Acest proiect aplică un slogan foarte important, un mesaj important: să nu lăsam pe nimeni în urmă. Și acest lucru înseamnă că noi trebuie să integrăm grupurile vulnerabile, tinerii cu dizabilități și tinerii din zonele rurale din Republica Moldova, nu doar Chișinăul”, a adăugat Alexander Karner.

Proiectul „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în câmpul muncii” este în curs de desfășurare din ianuarie anul curent și este planificat pentru următorii trei ani. Proiectul este implementat de UNFPA Moldova și finanțat de către Austrian Development Agency din fondurile programului Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău