Procesul de angajare a străinilor la muncă în Republica Moldova va fi simplificat
-
27 Noiembrie 2020 11:54
Lucrătorii străini vor putea să se angajeze pe piața muncii din Republica Moldova mai ușor. Parlamentul a aprobat în primă lectură mai multe modificări legislative care facilitează angajarea muncitorilor imigranți.
Potrivit inițiativei legislative elaborate de Guvern, se exclude obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini. De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede în prezent legislația, dar va fi obligat să achite un salariu mediu în ramura economiei în care activează muncitorul.
Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Gheorghe Bălan, a menționat că proiectul a fost elaborat la propunerea mediului de afaceri, pentru a facilita angajarea în câmpul muncii a lucrătorilor imigranți și a acoperi deficitul de muncă pe piață.
Președintele fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, a solicitat amânarea aprobării proiectului invocând necesitatea examinării suplimentare a documentului.
Noi ne dăm bine seama că această forță de muncă străină nu va veni din țările Uniunii Europeană, dar va veni din țările cu risc mai sporit. Se vor întreprinde măsuri suplimentare pentru a preveni agravarea situației criminogene? a întrebat Alexandru Slusari
Secretarul de stat al MAI a informat că sunt mai multe filtre care pot fi utilizate de instituțiile statului pentru a preveni acest fenomen. În cazul existenței unor riscuri, suspiciuni, persoanele nu vor obține viză, a precizat Bălan. Întrebat câți cetățeni străini activează ilegal pe piața muncii din Republica Moldova, secretarul de stat al MAI a spus că nu dispune de aceste date, dar a informat că 1951 de cetățeni străini sunt angajați legal în câmpul muncii.
Vicepreședintele fracțiunii PAS, Dan Perciun, a menționat că, prioritar, autoritățile trebuie să identifice soluții pentru cetățenii moldoveni care nu sunt antrenați în câmpul muncii.
Noi trecem prin pandemie. Sunt vreo 60 de mii de oameni care și-au pierdut locul de muncă în Republica Moldova. Sunt foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova care lucrează peste hotare și se confruntă acolo cu dificultăți și probabil vor dori să vină acasă. Pentru ca ei să vină acasă aici ar trebui salariile gradual să crească. Dumneavoastră creați o situație când nu va fi presiune pe angajator să mărească salariile și o să limitați posibilitatea celor care vor să lucreze în țară să o facă la salarii decente.
Cu votul majorității deputaților, proiectul a fost votat în primă lectură.