Procesul aderării Georgiei la UE, oprit „de facto” din cauza legilor de sorginte rusă

  • 28 Iunie 14:27
Procesul aderării Georgiei la UE, oprit „de facto” din cauza legilor de sorginte rusă

Procesul aderării Georgiei la Uniunea Europeană (UE) a fost oprit ”de facto” prin adoptarea de către Tbilisi a unei legi controversate de inspirație rusă cu privire la ”influența străină”, considerată contrară valorilor europene, au anunțat liderii Celor 27 reuniți într-un summit la Bruxelles, transmite News.ro.

Șefii de stat și de guverne ai UE ”le cer autorităților georgiene să-și clarifice intențiile prin inversarea cursului actual al acțiunilor lor, care pune în pericol drumul (Georgiei) către UE, conducând de facto la oprirea procesului de aderare” la Uniune, se arată în concluziile summitului.

Autoritățile georgiene au promulgat, la începutul lui iunie, un text privind ”influența străină” – inspirat dintr-o lege represivă rusească – care a provocat manifestații uriașe la Tbilisi timp de săptămâni de zile și critici dure ale unor țări din Occident.

Joi, Parlamentul georgian a adoptat în prima lectură un proiect de lege care intrzice ”propaganda LGBT” – foarte asemănător unei legislații folosite în Rusia în reprimarea minorităților sexuale.

Șeful diplomației europene Josep Borrell avertiza, la începutul acesteo săptămâni, că ușa UE ar putea fi închisă Georgiei în cazul în care nu-și schimbă politica.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:2,06 m/s
Mon
26
Tue
28
Wed
24
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău