Procesele demarate de luptă împotriva corupției, discutate de directorul CNA, Iulian Rusu, la întrevederea cu Delegația Direcției Generale pe Justiție a Comisiei Europene
-
12 Iulie 2022 16:48
Directorul CNA, Iulian Rusu, a discutat, astăzi, cu membrii delegației Direcției Generale pe Justiție din cadrul Comisiei Europene, condusă de Martijn Quinn, șef adjunct de unitate, despre îndeplinirea pașilor propuși Republicii Moldova de către Uniunea Europeană pe dimensiunea luptei împotriva corupție, odată cu acordarea statutului de țară candidată la aderare. Discuțiile oficialilor au vizat, în mare parte, reforma sectorului justiției, iar în particular, acțiunile întreprinse de CNA în procesele demarate de combatere a corupției.
În cadrul discuțiilor purtate, directorul CNA, Iulian Rusu a vorbit despre principalele direcții de activitate ale instituției, despre capacitățile operaționale de investigare de care dispune, dar și despre rolul fiecărui instrument anticorupție în realizarea angajamentului ferm al țării de a îndeplini, în termenii stabiliți, toți pașii necesari indicați în Opinia Comisiei Europene privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE. Totodată, acesta s-a referit și la expertiza anticorupție pentru proiectele de acte normative, ca un instrument de prevenire a actelor de corupție.
Referitor la provocările cu care se confruntă instituția, Iulian Rusu a menționat că: “Funcționalitatea Centrului Național Anticorupție depinde mult de calitatea și suficiența resursei umane, motiv pentru care, ne-am propus să suplinim toate funcțiile vacante existente”. Pe de altă parte, suportul Comisiei Europene în achiziționarea de echipament performant pentru investigarea cazurilor de mare corupție, softuri analitice, ar valorifica capacitățile instituției și ar impulsionarea procesele demarate.
Oficialii europeni și-au manifestat interesul pentru progresele, dar și deficiențele pe care le întâmpină CNA în domeniile sale de activitate și au reiterat disponibilitatea de a ajuta instituția să accelereze în investigarea cauzelor de corupție cu implicarea altor state, inclusiv schimbul de informații, tactici de investigare și sechestrarea activelor aflate în afara țării.
În cadrul întrevederii, s-au discutat și aspecte legate de activitatea Agenției de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI), menționându-se implicarea subdiviziunii autonome a CNA la aplicarea sechestrelor pe bunurile provenite din activitatea infracțională. Membrii delegației și-au exprimat sprijinul pentru CNA prin disponibilitatea de a oferi asistență în implementarea mandatului instituției.