Procedurile de construcție ce vor uni Tâgu Mureș cu Iași și Ungheni vor fi lansate în 2018

  • 21 Decembrie 2017 17:23
Procedurile de construcție ce vor uni Tâgu Mureș cu Iași și Ungheni vor fi lansate în 2018

Anul viitor vor fi lansate procedurile de achiziție publică a proiectării și execuției unor drumuri expres și autostrăzi care „vor conecta regiunea Moldovei cu celelalte provincii istorice”, se arată într-un comunicat transmis joi de Ministerul Transporturilor d ela București.

„Sunt primii pași concreți pentru pregătirea fazelor premergătoare demarării construcției autostrăzilor Iași - Târgu Mureș, Iași-Ungheni și Bacău-Brașov, drumul de mare viteză Pașcani-Siret și a legăturii Pașcani-Bacău, pe coridorul 9 Pan-European”, precizează Ministerul Transporturilor.

Tot în anul 2018 urmează să înceapă construcția Variantei de Ocolire Bacău, după parcurgerea celor 6 luni destinate proiectării.

Autostrada Iași - Târgu Mureș (A8 - MONTANA, Târgu Mureș - Ditrău - Târgu Neamț - Iași - Ungheni) este un proiect a cărui valoare estimată este de circa 9 miliarde de euro, iar Ministerul Transporturilor a purtat deja discuții cu importante instituții financiar-bancare pentru identificarea soluțiilor de finanțare. „În baza contractului  consultanță cu experții Băncii Europene de Investiții, CNAIR a avut o întâlnire tehnică de lucru pentru acest obiectiv. Există astfel posibilitatea ca în anul 2018 să fie parcurse etape importante în implementarea acestui proiect”.

Pentru realizarea unei legături rutiere rapide între Moldova și Transilvania, CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) desfășoară în paralel demersuri care vizează procesul de implementare a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

În baza contractului pentru proiectarea și execuția Variantei de Ocolire a Municipiului Bacău, CNAIR va începe anul viitor construcția primilor 17 km ai Autostrăzii Moldova.

Tot anul viitor va începe prima fază pentru construirea a 78 km de autostradă, între Târgu Neamț și Iași, în baza unei proceduri de licitație pentru servicii de proiectare și execuție

Aceste proiecte vor însuma 95 de km de infrastructură modernă, pentru regiunea Moldova.

Astfel, pe traseul autostrăzii Iași-Ungheni, cu o lungime de aproximativ 25 de kilometri, este necesară refacerea traseului, ca urmare a repoziționării podului de la Ungheni. Aceasta atrage după sine necesitatea refacerii traseului și implicit a documentației tehnice pentru implementarea lucrărilor de execuție.

Procedurile de achiziție publică vor viza inclusiv drumul de mare viteză Pașcani-Siret, cu o lungime de aproximativ 120 de Km. Acest proiect va finaliza practic Coridorul 9 Pan-European și va oferi un nivel optim de accesibilitate la nivel național și european.

Pentru alți 145 de kilometri de autostradă sau drum expres vor fi lansate anul viitor procedurile de achiziție publică. 

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău