Procedurile de avizare a instalațiilor de producere a energiei din surse regenerabile de cantități mici ar putea fi simplificate

  • 19 Iulie 2022 19:28
Procedurile de avizare a instalațiilor de producere a energiei din surse regenerabile de cantități mici ar putea fi simplificate

Avizul de racordare a instalațiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile de cantități mici ar putea fi eliberat de către autorități în zece zile calendaristice și nu în termen de o lună cum este în prezent. Totodată, consumatorii casnici vor fi eliberați de obligația de a obține acest act.

Admiterea în exploatare, în acest caz, va fi confirmată prin declarația electricianului autorizat. Modificările legislative au fost înregistrate recent în Parlament, scrie Bizlaw.md.

Autorii proiectului spun că interesul persoanelor fizice pentru montarea sistemelor fotovoltaice și a celor de producere din SRE pentru consum propriu devine tot mai mare. Deputații vor, însă, să stimuleze și mai mult acest interes. Prin urmare, se propune ca proiectarea instalațiilor respective în cazul caselor locative individuale (inclusiv case familiale, case duplex, case înșiruite), în limita terenului privat, documentația de proiect se va elabora doar pentru comportamentul de electricitate și rezistență, fără certificat de urbanism pentru proiectare, iar lucrările de construcție/montare, fără autorizație de construire.

Totodată, se propune excluderea limitării capacității instalate cumulată a deținătorilor de centrale electrice, care produc energie electrică din surse regenerabile pentru uz propriu. În prezent, norma legală impune că această capacitate nu poate depăși cinci la sută din valoarea sarcinii maxime înregistrate pe parcursul anului precedent de către operatorul sistemului de distribuție la rețelele căruia sunt racordate centralele electrice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău