Procedură disciplinară în privința lui Stoianoglo pentru denigrarea imaginii procuraturii

  • 22 Februarie 2022 14:04
Procedură disciplinară în privința lui Stoianoglo pentru denigrarea imaginii procuraturii

În privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, se inițiază o procedură disciplinară ca urmare a unei postări publice pe care a făcut-o și a declarațiilor pentru presă. Consiliul Superior al Procurorilor a dat curs demersului procurorului general interimar, Dumitru Robu, care consideră că Alexandr Stoianoglo, prin acțiunile sale a denigrat imaginea procuraturii, transmite IPN.

Este vorba despre o postare din 10 februarie, pe care Alexandr Stoianoglo a întitulat-o „Dreptul la replică”. În opinia procurorului general interimar, au fost încălcate prevederile Legii cu privire la procuratură, dar și prevederile Codului de etică și conduită a procurorului.

„Procurorul este obligat să respecte regulile deontologice și să se abțină de la fapte care ar discredita imaginea procuraturii sau ar afecta prestigiul profesiei de procuror. Consider că s-a afectat imaginea instituției procuraturii și nemijlocit activitatea de investigare a cauzelor penale privind faptul de îmbogățire ilicită a ex-deputaților din Parlamentul Republicii Moldova, aflată la etapa de urmărire penală în gestiunea procurorilor din cadrul Procuraturii Generale”, a precizat Dumitru Robu.

Potrivit procurorului interimar, declarațiile lui Alexandr Stoianoglo indică faptul că toate acțiunile procurorului nu sunt decât o încercare de a distrage atenția oamenilor de la problemele zilnice. În opinia sa, prin difuzarea a astfel de declarații fără substrat factologic, instituția procuraturii, dar și procurorul de caz sunt discreditați.

Procurorul general interimar consideră că Alexandr Stoianoglo ar fi încălcat normele etice și atunci când a făcut declarații pentru presă El are obligația să rămână imparțial și să nu aducă critici personale. Mai exact, Codul de etică prevede că procurorul urmează să se abțină de la comentariile publice privind activitatea altor procurori. De asemenea, nu trebuie să facă declarații ofensatoare, denigratoare.

În urma deliberărilor, patru membri ai Consiliul Superior al Procurorilor au susținut inițierea procedurii disciplinare, fiind acordat termen pentru procedurile aferente acestei proceduri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău