Procedura de confiscare civilă a valorii averii nejustificate în baza constatării ANI. Cum se va implementa

  • 12 Septembrie 2023 19:24
Procedura de confiscare civilă a valorii averii nejustificate în baza constatării ANI. Cum se va implementa

Confiscarea civilă a averii nejustificate deținute de o persoană se solicită în urma constatării de către Autoritatea Națională de Integritate a unei diferențe substanțiale între averea dobândită în timpul exercitării mandatului, a funcției publice sau de demnitate publică și veniturile obținute și cheltuielile realizate în aceeași perioadă de persoana supusă controlului.

Potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Justiției, constatarea diferenței substanțiale între averea dobândită în timpul exercitării mandatului, a funcției publice sau de demnitate publică și veniturile obținute și cheltuielile realizate în aceeași perioadă de persoana supusă controlului se realizează în rezultatul efectuării de către Autoritatea Națională de Integritate a unui control al averii și al intereselor personale în condițiile Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, scrie Radio Chișinău.

În situația în care se va constata o diferență substanțială între averea dobândită în timpul exercitării mandatului, a funcției publice sau de demnitate publică și veniturile obținute și cheltuielile realizate în aceeași perioadă de persoana supusă controlului, Autoritatea se adresează în instanța de judecată în vederea confiscării civile în folosul statului a valorii averii nejustificate. Acțiunea respectivă se va depune în termen de șase luni din momentul în care actul de constatare rămâne definitiv.

Prin derogare de la prevederile art. 35 alin. (4) din Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, actul de constatare a existenței unei diferențe substanțiale între averea dobândită în timpul exercitării mandatului, a funcției publice sau de demnitate publică și veniturile obținute și cheltuielile realizate în aceeași perioadă de persoana supusă controlului rămâne definitiv la expirarea termenului de contestare menționat la art. 36 alin. (1) din Legea nr. 132/2016 sau, dacă este contestat, în momentul în care acesta este menținut printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Din momentul emiterii actului de constatare, persoana supusă controlului nu va putea înstrăina și nici încheia alte acte juridice de dispoziție asupra bunurilor prevăzute la art. 90 alin. (2) lit. a și d) din Codul de executare. Interdicția menționată operează de drept și încetează în data:

  • expirării termenului de 6 luni din momentul în care actul de constatare rămâne definitiv, în situația în care în acest interval de timp Autoritatea nu a depus în instanță o acțiune prin care să solicite confiscarea civilă în folosul statului a valorii averii nejustificate;
  • rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care acțiunea Autorității prevăzute la lit. a) a fost respinsă;
  • rămânerii definitive a hotărârii judecătorești emise în procedura de contencios administrativ în care a fost anulat integral actul Autorității prin care se constată o diferență substanțială între averea dobândită în timpul exercitării mandatului, a funcției publice sau de demnitate publică și veniturile obținute și cheltuielile realizate în aceeași perioadă de persoana supusă controlului.

În cazul în care interdicția vizează bunuri, drepturile reale asupra cărora se supun înregistrării, Autoritatea este obligată, cel târziu în ziua imediat următoare din momentul emiterii actului de constatare, să sesizeze posesorul registrului corespunzător cu privire la emiterea actului respectiv. Posesorul registrului urmează să noteze în acesta faptul emiterii de către Autoritate a actului de constatare a existenței unei diferențe substanțială între averea dobândită în timpul exercitării mandatului, a funcției publice sau de demnitate publică și veniturile obținute și cheltuielile realizate în aceeași perioadă de persoana supusă controlului, precum și interdicția legală de înstrăinare și de încheiere a altor acte juridice de dispoziție cu referire la bunul înregistrat pe numele persoanei supuse controlului. Prin excepție de la art. 436 alin. (1) din Codul civil, pentru efectuarea notării în condițiile prezentei prevederi nu este necesar consimțământul autentic al persoanei supuse controlului sau al oricărei alte persoane îndreptățite.

În situațiile prevăzute mai sus, Autoritatea va solicita de la posesorul registrului corespunzător, subsecvent, notarea cu referire la bunul înregistrat pe numele persoanei supuse controlului a acțiunii judiciare intentate de Autoritate privind confiscarea civilă în folosul statului a valorii averii nejustificate.

Radierea notărilor realizate se va realiza la cererea oricărei persoane interesate, care urmează să prezinte actele justificative ce ar confirma existența temeiurilor prevăzute mai sus.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău