Problemele jihadiste ale Australiei (revista presei internaționale)
-
16 Decembrie 2014 14:57
"Problemele jihadiste ale Australiei sunt mult mai grave decât criza ostaticilor din Sydney", titrează ziarul american "The Washington Post", care oferă și o explicație, dată însă de un islamist australian:
"Este important ca atacurile să aibă loc în fiecare țară care a intrat în alianța împotriva Statului Islamic, mai ales în Statele Unite, Regatul Unit, Franța, Australia și Germania". Numai că, cel puțin decamdată, nu se știe exact dacă Statul Islamic este vinovat de incident, pentru că, după cum aflăm din cotidianul "The Australian", "steagul arborat de atacator pe geamul cafenelei în care se aflau ostaticii nu aparține Statului Islamic". Deși de la mare distanță, o publicație portugheză a urmărit și ea mersul evenimentelor, "Diario de Noticias" menționând că "liderii islamici din Australia condamnă incidentul de la cafenea".
Ziarul precizează că, printre cei care au condamnat incidentele, se numără "Marele Muftiu și Consiliul Național al Imamilor din Australia, precum și liderul Asociației Musulmane Libaneze". În cele din urmă, ziarul francez "Le Monde" relata că "incidentele au luat sfârșit, poliția luând cu asalt cafeneaua și eliberându-i pe ostatici". Un alt ziar francez, "Le Figaro", precizează că incidentul s-a soldat cu moartea a doi ostatici și cu rănirea altor doi, dar și cu moartea atacatorului". În privința aplanării conflictelor din Orientul Mijlociu, dialogurile continuă și ele. Ziarul italian "Il Messagero" informează că, "aflat într-o vizită la Roma, premierul israelian Banjamin Netanyahu s-a întâlnit cu omologul său italian Matteo Renzi, dar tot acolo urma să se întâlnească și cu secretarul de stat american, John Kerry".
Deși, întrevederea nu se anunța de succes, pentru că același "Messaggero" relatează că "Netanyahu a respins categoric ideea unei retrageri israeliene din Cisiordania și nu este de acord nici cu retragerea țării sale în limitele granițelor din 1967". Mai mult, potrivit ziarului israelian "Ha'aretz", "Netanyahu ar fi urmat să îi spună lui Kerry că Israelul se așteaptă ca SUA să continue să respingă toate rezoluțiille Consiliului de Securitate al ONU cu privire la conflictul israeliano-palestinian". În Europa, frământările sociale par să ia amploare. Belgia, de exemplu, pare din nou amenințată de o criză politică în urma grevei salariaților săi, grevă care, în opinia unui sindicalist citat de ziarul "La libre Belgique" "a fost cea mai mare de până acum". Iar, în același ziar, un sindicalist este convins că "guvernul belgian nu va cădea neapărat din cauza protestelor sindicale". Spania însă nu este amenințată de aceleași probleme pentru că, după cum citim în ziarul spaniol "ABC", "premierul și sindicatele au parafat unul dintre cele mai consistente angajamente ale guvernului pe plan social".