Problemele în aprovizionarea cu ulei de gătit agravează o posibilă criză alimentară mondială

  • 23 Aprilie 15:59
Problemele în aprovizionarea cu ulei de gătit agravează o posibilă criză alimentară mondială

Oferta mondială de ulei de gătit, redusă deja de războiul din Ucraina, este pe cale să se diminueze și mai mult, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

La două luni după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dat peste cap comerțul global cu produse agricole, Indonezia a interzis exporturile de ulei de gătit, pe fondul problemelor în aprovizionarea pieței locale și creșterii prețurilor, o decizie care se adaugă altor măsuri protecționiste în domeniul produselor agricole adoptate la nivel mondial. Indonezia este responsabilă pentru mai mult de o treime din exporturile mondiale de uleiuri vegetale, iar China și India, primele două cele mai populate țări, sunt printre principalii săi cumpărători.

Livrările de ulei de gătit din Indonezia "sunt imposibil de înlocuit. Cu siguranță este o lovitură importantă", a declarat Carlos Mera, director de cercetare la Rabobank.

Indonezia este cel mai mare producător de ulei de palmier, cel mai consumat tip de ulei alimentar la nivel mondial. Anunțul privind interzicerea exporturilor, făcut vineri, de țara din sud-estul Asiei, a trimis cotațiile futures la uleiul de soia, o alternativă la uleiul de palmier, la cel mai ridicat nivel din istorie. În Marea Britanie, unele supermarketuri au decis să limiteze cumpărăturile de ulei de gătit, precum cel de floarea soarelui, ulei de măsline și rapiță.

În timp ce oferta limitată și prețurile mari ar urma să agraveze inflația alimentelor în țările bogate precum SUA, cel mai mare impact va fi resimțit în țările în curs de dezvoltare precum India. Aceste țări depind de importurile de ulei de palmier ca o alternativă ieftină la produsele mai scumpe, precum uleiul de soia, de floarea soarelui sau de canola.

"Suntem extrem de șocați de decizia Indoneziei. Nu ne așteptam la un embargou de tipul acesta", a declarat Atul Chaturvedi, președintele unei asociații profesionale a comercianților de uleiuri alimentare din India.

În SUA, cotațiile futures la ulei de soia aproape s-au dublat de la începutul lui 2021, stimulate și de cererea mai mare pentru ingrediente din care se produc biocombustibili. Prețurile au atins maxime istorice după ce invadarea Ucrainei a perturbat livrările de ulei de floarea soarelui și a stimulat cererea pentru alte tipuri de uleiuri de gătit.

Cotațiile la canola au atins un maxim istoric anul trecut din cauza secetei care a devastat culturile din America de Nord. Prețurile la uleiul de palmier în Asia au crescut cu 50%, iar la uleiul de rapiță s-au majorat, în Europa, cu 55% în ultimele 12 luni.

Cu toate acestea, "în pofida prețurilor record, cererea pentru uleiurile vegetale rămâne ridicată, pentru că aceste uleiuri sunt o componentă esențială în dieta tuturor țărilor și în special în țări precum India, Pakistan și Bangladesh", a apreciat analistul John Baize. Acesta a subliniat că restricțiile anunțate de Indonezia sunt importante, dar nu se așteaptă să dureze prea mult. Baize a precizat că, în 2021, Indonezia a exportat 26,87 milioane de tone de ulei de palmier, comparativ cu 15,28 milioane de tone consumate pe piața internă.

Pentru moment, embargoul din Indonezia agravează îngrijorările cu privire la costul alimentelor și crizele de aprovizionare, existând temeri că și alte țări ar putea lua decizii similare pe măsură ce războiul din Ucraina se va prelungi. "Este posibil să vedem mai multe decizii de acest fel. Asta exacerbează îngrijorările", a subliniat Carlos Mera. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,89
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:2,24 m/s
Sun
16
Mon
14
Tue
11
Wed
13
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău