Problemele fermierilor, discutate de Victor Osipov și Nina Ștanski
-
21 August 2015 19:41
Reprezentanții politici în procesul de reglementare transnistreană Victor Osipov și Nina Ștanski s-au întâlnit astăzi la sediul misiunii OSCE din Chișinău.
Unul dintre subiectele discutate de cei doi a vizat accesul liber al fermierilor moldoveni la terenurile lor aflate pe teritoriul controlat de administrația separatistă de la Tiraspol. Totodată, Chișinăul a anunțat că elaborează unele propuneri pentru ca și agenții economici din regiunea transnistreană să poată beneficia de prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Vicepremierul moldovean pentru reintegrare Victor Osipov, a subliniat că problema fermierilor care își au terenurile agricole pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol ar trebui rezolvată prin revenirea la mecanismul coordonat în 2006 împreună cu mediatorii în problema transnistreană. Acesta presupunea eliberarea unor certificate anuale de folosință de către partea transnistreană, care însă a oprit această procedură acum doi ani.
”Noi considerăm că este cea mai scurtă cale de a elimina această problemă – revenirea la mecanismul din 2006. A existat un mecanism semnat care, bun sau rău, asigura prelucrarea acestor pământuri și aceasta ar fi calea cea mai scurtă pentru ca mecanismul să fie îmbunătățit prin negocieri. Urmează să punem această problemă în fața experților să vedem ce propuneri ne fac ei”, a declarat Victor Osipov.
Reprezentantul politic al Tiraspolului, Nina Ștanski, a propus modificarea acestui mecanism și perfectarea unui nou set de documente pentru fiecare fermier, care să stipuleze și condițiile de utilizare a terenurilor. Deși loturile aparțin, de fapt fermierilor moldoveni, Nina Șatnski a reiterat că ”legile transnistrene” nu prevăd proprietatea privată asupra terenurilor agricole.
”Nu are și nici a putut avea nimeni dreptul la proprietate asupra acestor terenuri, pentru că în Transnistria nu există cadrul legal pentru proprietatea privată asupra pământurilor”, a declarat Nina Șatnski.
Totodată, la Chișinău sunt discutate mai multe propuneri pentru ca și agenții economici din stânga Nistrului să poată beneficia de prevederile Acordului de Asociere, a mai spus vicepremierul Victor Osipov.
”În situația în care Preferințele Comerciale Autonome expiră pentru ei la sfârșitul anului curent, noi am dori să găsim o soluție pentru ca în continuare întreprinderile transnistrene să poată dezvolta un comerț preferențial cu piețele europene” a menționat Victor Osipov.
Următoarea întrevedere Osipov-Ștanski a fost programată pentru data de 10 septembrie. Amintim că ieri, după o pază de doi ani, la Chișinău a avut loc ședința Comisiei guvernamentale pentru reintegrare, la care premierul Valeriu Streleț a declarat că este necesară o nouă viziune și o nouă atitudine pentru soluționarea conflictului transnistrean, în contextul situației din regiune. Noua politică de reintegrare urmează să fie elaborată în următoarele două luni cu implicarea tuturor instituțiilor statului.