Problemele de la BAC 2017, discutate de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

  • 08 Noiembrie 2017 15:23
0%
00:00:00
00:00:00

Problemele constatate la sesiunea de bacalaureat din vara trecută au fost repuse astăzi în discuție în cadrul unor audieri organizate de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului.

 Majoritatea vorbitorilor s-au referit la felul în care au fost elaborate testele, evaluarea candidaților la examene, dar și calitatea testelor, în special la examenul de fizică din cadrul sesiunii de BAC. 

Numărul elevilor care aleg să susțină examenul de bacalaureat la fizică este în continuă scădere. După ce unele subiecte de la examenul la fizică de la ultima sesiune au fost calificate ca fiind fără rezolvare, ar putea scădea și mai mult din popularitatea acestei discipline. De această părere este Secretarul general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.

„Problemele de la fizică au generat un schimb de replici necolegiale și învinuiri grave de neprofesionalism în comunitatea fizicienilor, care pot să genereze neîncredere și pierderea atractivității disciplinei fizică pentru candidații la examen. Disciplina fizică a avut un grad mic de popularitate și în sesiunile precedente. În sesiunea 2016-2017 a fost aleasă de circa 1% de candidați. Ce facem pentru ca elevii să aleagă fizica și să opteze pentru o meserie de inginerie, de care economia noastră are atâta nevoie?”, a declarat Igor Șarov.

Deputații au discutat și despre situația Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, unde în prezent are loc o inspecție financiară. Deputatul socialist, Vlad Bătrâncea, acuză reprezentanții Agenției de încălcări financiare, în timp ce deputatul PLDM, Maria Ciobanu spune că aceasta ar trebui să fie susținută.

„Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare trebuie susținută, dar nu terorizată, așa cum se face cu primarii. Agenția își face bine treaba, a fost mereu reorganizată și cu  personal puțin a făcut mult”.

„Aceleași persoane au elaborat testele și au primit pentru asta bani și tot aceleași persoane au și fost în comisia de verificare a lor”.

Unii funcționari și deputați ar fi încercat să facă presiuni asupra membrilor Agenției pentru Curriculum și Evaluare pentru a fi majorate notele unor elevi la examenele de bacalaureat, afirmă deputatul liberal, Lilian Carp.

„Din câte cunosc testele au fost în conformitate cu curricula, așa a spus Academia de Științe. Domnule Topală, spuneți public, care sunt funcționarii și deputații care au depus presiuni asupra dvs în vederea modificării notelor la Bac. Eu cunosc mai mulți deputați și  cineva chiar și a spus-o public. Și de aici a început totul. Să nu punem presiuni asupra unei instituții, desigur că acolo sunt probleme”, a declarat Lilian Carp.

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, un raport pe marginea carențelor de la sesiunea de bacalaureat din sesiunea 2016-2017, va fi prezentat săptămâna viitoare. Tot atunci Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare ar urma să vină cu reacții la acuzațiile care i se aduc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău