Problemele cu care se confruntă IMM-urilor din Republica Moldova

  • 22 Iunie 2016 14:11
Problemele cu care se confruntă IMM-urilor din Republica Moldova

Controalele excesive din partea instituțiilor statului și birocrația sunt problemele pe care le întâmpină întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova, după cum afirmă oamenii de afaceri.

Un proiect de lege ce privește acest sector al economiei a fost votat de Parlament în prima lectură, dar înainte de votul final, acesta a fost discutat astăzi cu mediul de afaceri, care s-a pronunțat pentru înlăturarea mai multor bariere în calea dezvoltării businessului.

Deși există numeroase inițiative private și idei de afaceri în rândul întreprinzătorilor din Republica Moldova, acestea, de cele mai multe ori, sunt abandonate la aproximativ 3 ani de la deschidere, a menționat Ecaterina Balaban, o femeie de afaceri, director a unei companii de consultanță. Motivul îl reprezintă controalele multe și abuzive, uneori, ale instituțiilor de stat, astfel încât oamenii de afaceri renunță relativ repede la firmele lor, a explicat aceasta.

”De ce a treia parte din afacerile care se deschid mor în primii trei ani? Noi inițiativă antreprenorială avem, dar inițiativa moare în al doilea an de activitate. Antreprenorii și resurse financiare găsesc, și investiții găsesc, dar dați-ne voie să lucrăm, nu ne creați impedimente!”, a declarat Ecaterina Balaban.

Statul trebuie să devină partenerul sectorului privat și nu un inamic, iar modificarea legislației în domeniul afacerilor trebuie făcută luând în considerare în primul rând necesitățile micului business, care este cel mai sensibil la schimbări, a menționat expertul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Eugen Ghilețchi.

”Este important ca abordarea statului să fie formulată în așa fel încât sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, care generează peste 50 la sută de locuri de muncă din țară să primească suport din partea statului. Vedem că, de fapt, sancțiunile pe care autoritățile de control pun accent nu reprezintă nici măcar un procent, prin urmare este important ca statul să se focuseze pe susținerea întreprinderilor, pentru ca acestea să genereze alte venituri fiscale, și nu pe sancționarea întreprinderilor”, a declaart Eugen Ghilețchi.

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Economiei susțin că prin intermediul noului proiect vor fi create condiții mai prietenoase, în special, întreprinderilor mici și mijlocii. În particular ar fi vorba despre un control consultativ în primii trei ani sau diminuarea actelor permisive.

Proiectul mai prevede facilitarea accesului la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii, prin garantarea unor credite, crearea unui Consiliu Consultativ pentru IMM-uri, o platformă de discuții între mediul de afaceri și autoritățile publice.

În Republica Moldova, IMM-urile reprezintă peste 97 la sută din numărul total de întreprinderi și oferă peste jumătate din locurile de muncă disponibile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău