Problemele batranilor din Republica Moldova

  • 12 Februarie 2015 17:04
Problemele batranilor din Republica Moldova

În Republica Moldova bătrânii reprezintă o categorie marginalizată din punct de vedere economic și social, iar, în unele cazuri, supusă violențelor, arată un studiu prezentat la 12 februarie.

Cercetarea a fost realizată de Centrul de Cercetări Demografice din cadrul Academiei de Științe, în cadrul unui proiect destinat să prevină abuzurile asupra vârstnicilor, iar în câteva localități au fost create echipe multidisciplinare formate din diferiți specialiști care să intervină în asemenea cazuri.

Din cei peste 1000 de vârstnici chestionați, o treime au spus că nu au acces la servicii medicale, din cauza costurilor ridicate la tratamente și medicamente. Fiecare al patrulea bătrân a indicat lipsa oricărui ajutor din partea rudelor apropiate, iar cazurile de violență se ridică la 15 la sută dintre cei chestionați. Totodată, bătrânii sunt deseori înșelați sau deposedați de proprietăți, iar, în unele cazuri – bătuți, chiar de rudele apropiate, arată datele studiului, confirmate și de cele ale poliției, după cum afirmă Dorel Nistor, reprezentat al Inspectoratului General de Poliție.

”Practic, sunt la 20 la sută din infracțiunile de abuza sau violență în familie aplicată asupra vârstnicilor. Mai multe cazuri sunt de violență fizică”, a declarat Dorel Nistor.

Problemele cu care se confruntă persoanele în vârstă reies din condițiile social-economice în care sunt nevoite să își trăiască bătrânețile, iar autorităților le revine datoria de a le asigura condiții mai bune de trai, a subliniat Tatiana Sorocan, director al organizației HelpAge International Moldova.

”Începând cu pensiile, cu asistența socială, cu accesul sporit la servicii medicale în localitățile rurale. O societate se consideră dezvoltată atunci când sunt îngrijiți vârstnicii. La noi, în Moldova, vârstnicii continuă să aibă multe probleme și multe provocări”, a declarat Tatiana Sorocan.

Astfel, în cadrul proiectului, finanțat de Uniunea Europeană, au fost create echipe multidisciplinare în mai multe localități, care au identificat cazurile de abuz asupra bătrânilor și au încercat să intervină pentru soluționare. Ca urmare, vârstnicii au înțeles mai bine care le sunt drepturile și cum să și le protejeze, ne spune Ecaterina Novițchi, asistent social în satul Cazangic diin raionul Leova.

”Ei, cum se vede că au vreun conflict în familie, imediat, ori îmi sună, ori trimit pe cineva: ”Doamnă asistentă, veniți, că la mine ceva se întâmplă.” Dacă nu-i polițistul, împreună cu președintele, mai luăm vreun voluntar ori consilier și plecăm în familie să vedem situația”, a menționat Ecaterina Novițchi.

În Republica Moldova sunt înregistrate peste 600 de mii de persoane vârstnice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,74
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău