Problemele autorităților locale au fost discutate de către președintele Maia Sandu și reprezentanții CALM. „Dezvoltarea locală este cheia pentru a crește standardele de viață ale cetățenilor”

  • 01 Februarie 2021 13:38
Problemele autorităților locale au fost discutate de către președintele Maia Sandu și reprezentanții CALM. „Dezvoltarea locală este cheia pentru a crește standardele de viață ale cetățenilor”

Autoritățile locale din Republica Moldova continuă să se confrunte cu grave probleme precum presiuni din partea statului, lipsa resurselor financiare și a descentralizării, ceea ce împiedică dezvoltarea localităților, susțin reprezentanții acestora. Astăzi în Republica Moldova este marcată Ziua autonomiei locale și a lucrătorilor din administrația publică locală, ocazie cu care președintele Maia Sandu a semnat un acord de parteneriat cu Congresul Autorităților Locale.

Asigurarea autonomiei locale este stabilită în Constituție, în legislație și în acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte, dar există mari probleme în privința implementării acestora, mai ales când e vorba de descentralizare și autonomia financiară, a comentat pentru Radio Chișinău expertul în domeniul administrației locale, Viorel Furdui. El menționează că Republica Moldova este monitorizată în continuare de Consiliul Europei în domeniul autonomiei și democrației locale, iar ultimele rapoarte au fost critice. Potrivit lui Viorel Furdui o problemă care trebuie reglementată în mod prioritar ține de repartizarea banilor publici pe criterii politice.


„Problema este în sistemul excesiv de centralizat, în care toate resursele financiare sunt concentrate în mâinile unor grupuri foarte înguste de persoane și de interese, și sunt repartizate după principii foarte neclare și subiective”, a spus Viorel Furdui. 


Inclusiv acest subiect a fost discutat de președintele Maia Sandu cu președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan, care au semnat un Acord de edificare și dezvoltare a parteneriatului între cele două instituții. Tatiana Badan și-a exprimat încrederea că această colaborare va contribui la identificarea unor soluții concrete.

„Republica Moldova va deveni o țară prosperă doar dacă schimbarea spre bine se va face în fiecare sat și fiecare oraș. Dezvoltarea locală este cheia pentru a crește standardele de viață ale cetățenilor, a declarat președintele Maia Sandu.

Ea s-a referit la problemele cu care se confruntă autoritățile locale precum controalele excesive, lipsa banilor, și, în mod special, repartizarea acestora pe criterii politice, inclusiv la adoptarea bugetului pentru anul curent.


„Noi trebuie să punem capăt acestor nedreptăți. Banii statului sunt banii tuturor cetățenilor. Avem nevoie de mecanisme clare și corecte de alocare transpartentă a resurselor pentru dezvoltarea localităților din Republica Moldova și avem nevoie de politicieni și de oameni în funcții de răspundre care respectă legea și care respectă toți cetățenii”, a declarat Maia Sandu. 


Autoritățile locale din Republica Moldova au protestat de mai multe ori în ultimii ani, acuzând presiuni din partea autorităților centrale și repartizarea banilor pe criterii politice. Ultima acțiune de protest a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut, împotriva unor inițiative legislative care prevedeau plafonarea unor taxe locale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Wed
1
Thu
0
Fri
0
Sat
3
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău