Problema îmbătrânirii populației, pentru prima dată în atenția G20
-
10 Iunie 2019 11:08
Cheltuielile în domeniul sănătății explodează, forța de muncă este în scădere: pentru prima dată miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20 s-au axat în cadrul reuniunii de duminică pe problema îmbătrânirii populației, o provocare majoră pentru economiile dezvoltate și emergente, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Japonia, care a prezidat reuniunea de Fukuoka (sud-vest), în zilele de 8 și 9 iunie, nu a ales această temă din întâmplare. În curând va deveni prima țară așa-numită "ultra-îmbătrânită" de pe planetă, ceea ce înseamnă că 28% dintre locuitorii săi vor avea vârsta de 65 de ani sau mai mult și în 2050 procentajul acestora va ajunge la aproape 40% .
Confruntată cu această problemă care împiedică creșterea economică, a treia economie a lumii a fost dornică să-și împărtășească experiența. Sfatul său, în special pentru piețele mai puțin avansate, este acela de a acționa înainte de a fi prea târziu.
"Ceea ce spunem este: ' Dacă îmbătrânirea populației începe să aibă un impact înainte de a deveni bogați, nu veți mai putea lua măsuri eficiente", a avertizat ministrul japonez de Finanțe, Taro Aso.
Deși această tendință afectează "întreaga umanitate, G20 îmbătrânește deosebit de repede", a declarat secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) Angel Gurria, intervievat de AFP în marja reuniunii. "Mă tem că este o tendință care va continua. Nu este ceva ce se poate opri brusc'', a spus el.
În G20, există țări cu un profil foarte diferit, de la ''grizonata'' Japonie la cei mai tineri membri care sunt Arabia Saudită, India sau Africa de Sud.
Longevitatea și scăderea natalității contribuie la o creștere rapidă a numărului persoanelor vârstnice în țările bogate, cum ar fi Germania, Franța, Spania, Italia sau Coreea de Sud, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică care a efectuat o serie de studii pe această temă. Această problemă se extinde acum la puterile emergente precum Brazilia și China, notează OCDE.
Până în 2050, numărul persoanelor cu vârsta de cel puțin 60 de ani în întreaga lume ar urma să fie mai mult decât dublu și să depășească 2 miliarde.
"Îmbătrânirea exercită presiune asupra finanțelor publice și se traduce printr-o creștere a cheltuielilor pentru pensii și sănătate'', a explicat Fondul Monetar Internațional (FMI), într-o notă publicată duminică în cadrul reuniunii G20 la Fukuoka.
Japonia, care are o datorie imensă echivalentă cu aproape 230% din Produsul Intern Brut (PIB), cunoaște această problemă. O situație care încurajează pensionarii să facă economii de teamă că pensiile le pot fi reduse, în timp ce tinerii sunt reticenți să cheltuiască de teama viitorului.
Mai mult, "bogăția acestor țări va fi în mod inevitabil afectată, în timp ce tot mai puțini oameni vor putea lucra", semnalează FMI.
În cazul arhipelagului japonez, mai multe sectoare (sănătatea, agricultura, construcțiile ...) fac eforturi să recruteze, în aprilie erau 163 de oferte de muncă pentru 100 de cereri în țară, taxa șomajului fiind foarte scăzută (2,4%).
În afară de necesitatea reformei sistemelor de pensii și sănătate, organizațiile internaționale solicită o mai mare implicare a femeilor și a lucrătorilor cu vârstă înaintată pentru a contracara scăderea forței de muncă.
"Japonia are deja una dintre cele mai mari rate de participare pentru persoanele în vârstă la nivelul OCDE", a afirmat organizația într-un raport recent. Cu toate acestea, odată ce au împlinit vârsta de pensionare, ei sunt deseori "plasați în locuri de muncă de calitate scăzută, cu salarii mici". "Ei merită ceva mai bun", apreciază OCDE, care menționează "competența profesională și experiența'' persoanelor mai în vârstă.
Tehnologia poate veni, de asemenea, în ajutorul acestor seniori, indiferent dacă este vorba de accesul la îngrijiri sau gestionarea finanțelor lor, consideră experți ai OCDE.
Convorbirile purtate duminică de miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20 (grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente) au avut ca scop pregătirea reuniunii liderilor G20 care va avea loc la Osaka la sfârșitul lunii iunie.
G20, grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii și aproape două treimi din populația planetei. G20 reunește Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia și statele Uniunii Europene (UE).