Privind spre Kiev, știm ce va păți și Chișinăul

  • 07 Februarie 2013 10:27
Privind spre Kiev, știm ce va păți și Chișinăul

Privind spre Kiev, știm ce va păți și Chișinăul, scrie George Damian în Timpul.

Gigantica factură „Gazprom” de miliarde de euro, de pe masa guvernului de la Kiev nu este o simplă chestiune comercială. Mecanismul Moscovei este clar: oferte politice conjugate cu oferte economice avantajoase. La pachet vin constrângeri de tipul „cumpără sau te omor" și orice aprofundare a relațiilor cu Uniunea Europeană este văzută ca o agresiune ce trebuie pedepsită. Strânsoarea ursului este puternică, nu te lasă să pleci când și cum vrei, comentează publicistul.

Cine va veni în fruntea Departamentului Știri și Dezbateri de la „Moldova 1”, se intreabă Constantin Tănase de la Timpul. Compania Publică „Teleradio-Moldova” a anunțat numele celor șapte candidați care s-au înscris în cursa pentru funcția de director al Departamentului Știri și Dezbateri de la postul public de televiziune „Moldova 1”: Ecaterina Stratan, Vitalie Guțu, Arcadie Gherasim, Cornelia Stefoglu, Sergiu Praporșcic, Andrei Revenco, Vitalie Condrațchi. Autorul observă că unii dintre aceștia lucrează pentru instituții de presă private, controlate politic de unii politicieni de la guvernare sau din opoziție. Într-o instituție de presă publică însă, nu putem admite ca în această responsabilă funcție să vină un om al unui partid, menționează editorialistul de la Timpul.

Adevărul se referă astăzi la refuzul liderului PL Mihai Ghimpu de a vota proiectul colegei sale de fracțiune, ziarista Corina Fusu, și al neafiliatului Mihai Godea, ce prevăd pedepse pentru persoanele cu funcții de răspundere care fac presiuni asupra mass-media. Mihai Ghimpu si-a conditionat votul printr-o alta inițiativă legislativă „pentru responsabilizarea” presei, acesta vrea o bâtă legislativă mai dură pentru „presa care murdărește“. Probabil, sancțiunile financiare usturătoare pe care le pot încasa actualmente jurnaliștii pentru defăimare și care pot duce la falimentarea unui ziar îi par dlui liberal-șef pedepse prea blânde, comenteaza Adevarul.

Candidat cu probleme la șefia unei instanțe din Chișinău, titreaza aceeasi publicatie. Oleg Melniciuc, care ar putea fi noul președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani, este implicat într-un conflict de interese. El a examinat, în noiembrie 2012, o cauză în care era implicată o rudă de a sa, relevă Adevărul. La o zi după ce faptul a fost denunțat la Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorul a spus că nu a „observat“ că în acte figura numele fiicei nașilor surorii sale și s-a autorecuzat. Deși cazul a ajuns în atenția CSM, Melniciuc n-a fost sancționat. Dimpotrivă, a fost avansat.

Ziarul de Garda abordeaza astazi subiectul Bancii de Economii. Saptaminalul se intreaba de ce Gacichevici riscă abia acum „30 de ani de pușcărie”, cum spune procurorul, și nu risca asta în 2010 sau măcar în vara trecută? Cum poate fi explicat faptul că dosarul penal a fost deschis în toiul scandalului legat de vânătoarea din „Pădurea Domnească”, dar și după ce în presă s-au strecurat informații despre iminentul faliment al Băncii de Economii? Toate aceste lucruri nu sunt deloc întâmplătoare, potrivit Ziarului de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău