PRIVATIZAREA întreprinderilor cu capital de stat

  • 20 Februarie 2016 12:41
PRIVATIZAREA întreprinderilor cu capital de stat

În condițiile unui buget auster și o criză economică prelungită, autoritățile de la Chișinău au reluat procesul de privatizare a unor importante întreprinderi cu capital de stat.

Printre acestea se numără Red Nord și Red Nord-Vest, operatorul național de telefonie ”Moldtelecom”, Tutun CTC și centrala electrică de la Costești. De privatizarea acestora deja s-au arătat interesate mai multe companii din România, iar accederea acestora pe piața moldovenească, potrivit experților, ar aduce încasări importante la Bugetul de stat și ar întări securitatea energetică a Republicii Moldova.

Cabinetul de miniștri a modificat în cadrul ultimei sale ședințe lista întreprinderilor de stat supuse privatizării, completând-o cu o serie de întreprinderi importante pentru economia națională. Printre acestea se numără  societatea pe acţiuni ”Furnizarea Energiei Electrice”, ”Moldtelecom”, ”Barza Alba”, ”Tutun-CTC”, dar și Circul din Chișinău, exclus anterior din această listă. Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, lista întreprinderilor scoase la privatizare a fost coordonată cu toate structurile decizionale.

Mai multe companii internaționale deja s-au arătat interesate să participe la privatizarea mai multor Întreprinderi moldovenești. După cum a menționat Ambasadorului României la Chișinău, Marius Lazurcă, la PublikaTV, compania privată din România ”Electrica”, este interesată să intre pe piața din Republica Moldova, însă reușita intenției firmei românești depinde în mare măsură și de intențiile autorităților de la Chișinău.

Amintim că anterior și transportatorul de petrol ”Conpet” din România s-a arătat interesat de achiziţia unor active în Republica Moldova. În particular acesta ar avea în vizorterminalul petrolier de la Giurgiuleşti, prin care se rulează anual peste 120.000 de tone de carburanți.

Solicitat de Radio Chișinău, expertul în administrarea patrimoniului de stat, Dumitru Budianschi a menţionat că privatizarea întreprinderilor cu capital majoritar de stat este o decizie corectă care va aduce mai multe beneficii decât dacă ar fi păstrate în proprietatea statului. Totodată, el a menționat că prezența pe piață a unor actori din România ar aduce doar beneficii Chișinăului datorită faptului că va deveni posibilă conectarea directă a sistemului energetic moldovenesc cu cel al Uniunii Europene, prin intermediul României.

Din lista întreprinderilor importante scoase la privatizare se mai numără fabrica de sticlă din Chișinău, centrul comercial UNIC din capitală,  Gara Nord, Air Moldova,  Combinatul poligrafic și  Tipografia centrală, dar și Centrala electrică de la Costeşti.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
7,87 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,14 m/s
Fri
14 °C
Sat
17 °C
Sun
16 °C
Mon
17 °C
Tue
16 °C

Curs oficial BNM 18 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3507 0.0943
USD 17.4143 -0.0511
RON 4.0695 0.0197
UAH 0.7026 -0.0008
RUB 0.2721 0.0003
Arhivă Radio Chișinău