Prioritățile viitoarei guvernări

  • 02 Decembrie 2014 13:57
Prioritățile viitoarei guvernări

Eradicarea corupției, reformarea justiției, soluționarea cazului ”Pădurea Domnească” și crearea unor noi locuri de muncă în Republica Moldova ar trebui să intre pe lista priorităților viitoarei guvernări.

 

De această părere sunt mai mulți analiști de la Chișinău, care mai spun că viitoarea coaliție de guvernământ ar trebui să dea dovadă de mai multă coeziune și flexibilitate, pentru a evita riscul creării de instabilitate politică și socială în țară. O relatare de Victor Pogor.

Potrivit directorului Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, noua guvernare ar trebui, în primul rând, să reformeze procuratura, să continue atragerea investițiilor în economia țării și să profite de beneficiile Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, noua coaliție de guvernământ ar trebui să modifice legea privind finanțarea partidelor, să adopte bugetul pentru anul viitor, dar și să treacă de la declarații la fapte într-un domeniu sensibil cum ar fi combaterea corupției. Arcadie Barbăroșie.

Primul pas pe care ar trebui să-l facă noua guvernare e să elaboreze și să adopte bugetul pentru anul viitor. Cred că ar trebui să facă niște declarații privind combaterea corupției, reformarea justiției și să întreprindă pași concreți. Vor trebui să se bage singuri la pușcărie pentru că lucrurile stau prost de tot. Este nevoie de lumină la Banca de Economii, la Banca Socială, de dus până la capăt cazul de la Pădurea Domnească.

Directorul Institutului de Analiză și Consultanță „Politicon”, Anatol Țăranu, spună că viitoarei guvernări îi va fi greu să continue reformele fără o coeziune clară în interiorul noii alianțe, altfel acesta va fi sfîrșitul partidelor pro-europene în R.Moldova.

Este nevoie de o coeziune bine așezată în interiorul Alianței care ar exclude promovarea politicilor în contradictoriu, scandalurilor. Dacă vor fi deștepți și vor face concluziile necesare, atunci lucrurile vor merge relativ bine. Dacă iarăși se vor deda sentimentelor și intereseor mărunte, atunci va fi un crah politic.

Experții mai spun că un lucru important după alegeri este ca negocierile dintre PL, PLDM și PD să nu dureze mult și noul guvern să se formeze cât mai repede. În caz contrar, există riscul instabilității politice și socială, care să dubleze tensiuni deja existente în societate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău