Prioritățile președinției bulgare a Consiliului UE, prezentate reprezentanților parlamentelor europene

  • 24 Ianuarie 2018 11:01
Prioritățile președinției bulgare a Consiliului UE, prezentate reprezentanților parlamentelor europene

Ministrul bulgar pentru președinția Consiliului UE, Liliana Pavlova, a prezentat prioritățile președinției Bulgariei reprezentanților parlamentelor europene.

Delegații au discutat aspecte aflate pe agenda europeană, inclusiv politica de coeziune, un subiect important al președinției bulgare în vederea creșterii economice și coeziunii sociale în cadrul Uniunii. Aceasta oferă o valoare adăugată reală pentru cetățenii UE și reprezintă un exemplu dovedit al unui instrument de lucru pentru reducerea diferențelor care garantează succesul modelului european. De aceea, președinția bulgară și-a propus să lucreze pentru o dezbatere activă și constructivă cu privire la viitorul buget al UE.

În calitate de președinte al Consiliului UE, Bulgaria va căuta un echilibru între fondurile noi și cele existente, între instrumentele financiare și finanțarea nerambursabilă. În contextul dezbaterilor viitoare privind cadrul financiar european după 2020, cancelarul german Angela Merkel a sprijinit, de asemenea, cu ocazia vizitei efectuate la Sofia, menținerea fondurilor de coeziune pentru următoarea perioadă de programare a bugetului european. Ea a reamintit că prima prioritate a președinției bulgare sunt tinerii și viitorul Europei, dezbaterea urmând să aibă loc în contextul Brexit-ului și al bugetului în scădere al comunității după ieșirea Marii Britanii din UE.

"Pe 9 martie, la Sofia vom avea o întâlnire la un nivel înalt în cadrul căreia vom discuta modalități de a reforma sistemul UE prin resurse proprii. A doua prioritate a președinției este securitatea și stabilitatea în Europa. Prioritatea Bulgariei - Balcanii de Vest - va rămâne pe agenda europeană și după președinția noastră", a subliniat ministrul bulgar al președinției Consiliului UE.

Pavlova a precizat că obiectivul Bulgariei după summit-ul din luna mai de la Sofia este adoptarea unei declarații de ireversibilitate a procesului de integrare a țărilor din Balcanii de Vest. O altă prioritate a președinției bulgare este economia digitală și piața digitală. Pentru prima sesiune comună a parlamentelor europene, în Bulgaria a sosit comisarul Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău