Prioritățile președinției austriece a Consiliului Uniunii Europene

  • 03 Iulie 2018 17:43
Prioritățile președinției austriece a Consiliului Uniunii Europene

Președinția austriacă a Consiliului Uniunii Europene, preluată acum trei zile, se va concentra pe chestiunea sensibilă a migrației, precum și pe combaterea radicalizării, a terorismului și a crimei organizate, promovarea securității cibernetice și apărarea valorilor europene.

Motto-ul președinției austriece a uniunii este "O Europă care protejează", a afirmat șeful guvernului de la Viena, Sebastian Kurz, în fața Parlamentului European. 

Gestionarea problemei migrației va fi dosarul prioritar al președinției austriece, care va dura șase luni. Acordul încheiat săptămâna trecută de liderii europeni este vag în ceea ce privește aplicarea sa, în special referitor la crearea platformelor de debarcare a migranților în afara UE. O altă preocupare este legată de securizarea frontierelor externe pentru a lupta împotriva imigrației ilegale la care se adaugă reformarea sistemului în ceea ce privește dreptul de azil. Viena va trebui de asemenea să avanseze negocierile privind viitorul buget al uniunii, care se dorește a fi adoptat înainte de alegerile europarlamentare de anul viitor. 

Un alt obiectiv stabilit de Austria este extinderea uniunii cu țările din Balcanii occidentali. Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, spunea în fața eurodeputaților că președinția austriacă își asumă responsabilitatea de a contribui la viitorul UE, construind punți de colaborare în interesul cetățenilor săi și al statelor membre. Eurodeputații au vrut să știe de poziție va adopta Austria în unele domenii, între care: viitorul buget multianual, reformarea zonei euro, dar și reforma digitală. Cancelarul austriac spunea că în aceste domenii, pentru a înregistra progrese este nevoie de colaborare între Consiliu, Comisie și Parlament.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău