Prioritățile Nataliei Gherman: de ce trebuie aleasă o femeie la șefia ONU

  • 25 Aprilie 2016 19:09
Prioritățile Nataliei Gherman: de ce trebuie aleasă o femeie la șefia ONU

Promovarea femeilor în funcții cheie și consolidarea unui sistem instituțional sănătos la nivel național și global.

Acestea sunt prioritățile fostului ministru moldovean de Externe, Natalia Gherman, dacă va fi aleasă la șefia Organizației Națiunilor Unite. Acestea au fost enunțate într-o șir de interviuri cu reprezentanți ai mass media, ai instituțiilor politice și societății civile americane, la Washington.

”A venit timpul pentru solidaritate la nivel global, termen care pentru est europeni are  o foarte mare însemnătate. Solidaritatea și transformările revoluționare ne-a adus unde suntem acum, democrații tinere construind instituții democratice pentru propriile națiuni”,  a menționat ambasadorul Natalia Gherman într-un interviu public organizat de platforma pentru promovarea echilibrului de gen în roluri de conducere

Global Women's Leadership Initiative la Centrul Woodrow Wilson din Washington.  Fosta șefă a diplomației moldovenești a argumentat de ce următorul Secretar General al celei mai mari organizații din lume ar merita să fie o femeie.

”Noi (femeile) reprezentăm mai mult de jumătate din populația globului, și până acum niciodată în cei 70 de ani de activitate a Națiunilor Unite o femeie nu a fost onorată să conducă această instituție. O femeie va aduce un profil diferit, și o imagine diferită organizației, aflată în serviciul  cetățenilor lumii. După cum am menționat anterior,  noi femeile suntem pacificatori naturali. Cred că vom fi foarte bune în a asigura  implementarea agendei privind pacea și securitatea”, a declarat Natalia Gherman.

Întrebată cum se va raporta la conflictul transnistrean, în cazul în care va fi aleasă următorul Secretar al ONU, Ambasadorul Natalia Gherman a menționat:

”Percepția generală este acea că un Secretar General nou ales, nu va trebui să se refere la o situația particulară din propria sa țară, în mod prioritar.  Totuși, în calitate de candidat și potențial Secretar General al ONU  mă simt foarte confortabil să vorbesc despre conflictul din Republica Moldova, pentru că este un exemplu clasic de cum Carta Națiunilor Unite și drepturile internaționale ar trebui să fie aplicate pentru a continua eforturile de soluționare a conflictului”, a declarat Natalia Gherman.

Amintim că Natalia Gherman este unul din cei 9 candidați înscriși în cursa pentru ocuparea postului de Secretar General al ONU. Săptămâna trecută candidatul Republicii Moldova a avut o serie de interviuri și dezbateri publice la Washington, printre care întâlniri cu studenții de la mai multe universități, consultări cu grupul statelor est-europene, la care au fost purtate discuții cu Ambasadorii României, Poloniei și Lituaniei în SUA, potrivit unui comunicat remis din partea Nataliei Gherman. Mandatul actualului Secretar General al ONU, sud-coreeanul Ban Ki Moon, expiră la sfârșitul anului 2016. Cel care îl va urma va fi anunțat în toamnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău