Prințul William face referire la o posibilă viitoare reducere a rolului monarhiei britanice în Commonwealth

  • 27 Martie 2022 15:32
Prințul William face referire la o posibilă viitoare reducere a rolului monarhiei britanice în Commonwealth

Prințul William al Marii Britanii a făcut referire sâmbătă la o posibilă viitoare reducere a rolului monarhiei britanice în cadrul Commonwealth, după un turneu de o săptămână în fostele colonii britanice din Caraibe unde s-a confruntat cu întrebări publice privind moștenirea lăsată de Imperiul Britanic, relatează AFP, otrivit Agerpres.

"Știu că acest turneu a scos la lumină și mai multe întrebări despre trecut și viitor", a spus prințul în vârstă de 39 de ani, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, într-un comunicat publicat sâmbătă seara.

"În Belize, Jamaica și Bahamas", țări independente, dar în care regina Elisabeta a II-a este șef de stat, "depinde de popor să decidă asupra acestui viitor", a declarat nepotul suveranei britanice.

În timpul acestui turneu, organizat pentru a sărbători Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a, cuplul princiar s-a confruntat cu mai multe proteste.

Manifestanți au protestat în Jamaica cerând ca monarhia britanică, fostă putere colonială, să plătească compensații și să-și prezinte scuze pentru rolul său în comerțul cu sclavi, care a adus sute de mii de africani pe insulă pentru a munci în condiții inumane, în timp ce premierul jamaican, Andrew Holness, a estimat "inevitabilă" tranziția țării sale către un regim republican, după modelul statului Barbados, care a devenit republică în 2021.

"Ne-a plăcut foarte mult să petrecem timp cu populațiile acestor trei țări și să înțelegem mai bine problemele cele mai importante pentru ele", a spus prințul William, la sfârșitul acestei călătorii împreună cu soția sa, Kate.

"Kate și cu mine ne-am angajat să fim în slujba oamenilor. Pentru noi, nu este vorba să le spunem oamenilor ce trebuie să facă", ci despre "a-i sluji și a-i sprijini în modul în care ei consideră de cuviință", a mai spus el.

Prințul William a menționat, de asemenea, posibilitatea unei schimbări în conducerea Commonwealth, asigurată de regină, o asociație de 54 de țări, dintre care majoritatea au făcut parte din imperiul colonial britanic.

"Ceea ce contează pentru mine, nu este pe cine va alege Commonwealth să-i conducă familia în viitor", a spus William, "ceea ce contează pentru noi este potențialul familiei Commonwealth de a crea un viitor mai bun pentru popoarele care o alcătuiesc și angajamentul nostru de a o servi și sprijini cât de bine putem", a mai spus prințul britanic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,17 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău