Prințul saudit Mohammed bin Salman a aprobat anunțarea listării la bursă a gigantului Aramco

  • 02 Noiembrie 2019 11:40
Prințul saudit Mohammed bin Salman a aprobat anunțarea listării la bursă a gigantului Aramco

Printul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman și-a dat acordul pentru ca anunțul privind oferta publică inițială (IPO) a gigantul petrolier Aramco să fie făcut duminică, 3 noiembrie, informează Reuters și AFP citând surse din apropierea acestui dosar, preluat de AGERPRES.

Listarea Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, a fost amânată deja de două ori însă potrivit surselor la o reuniune care a avut loc vineri seara, prințul moștenitor și-a dat acordul pentru demararea acestei operațiuni. Calendarul precum și modalitățile de desfășurare ar urma să fie anunțate duminică.

Autoritățile de la Riad intenționează să listeze un pachet cuprins între 1% și 2% din acțiunile Aramco la bursa locală în ideea de a strânge o sumă de cel puțin 20-40 miliarde dolari, plecând de la ipoteza că Aramco este evaluată la 2.000 de miliarde dolari. Dacă sumele strânse la finalul listării vor depăși 25 de miliarde dolari, Aramco va deveni cel mai mare IPO din lume, devansând listarea Alibaba în anul 2014 pentru 25 de miliarde dolari.

Printul Mohammed bin Salman intenționează să listeze un pachet total de 5% din acțiunile Aramco, un prim pachet de 2% pe piața bursieră saudită în 2019, urmat în 2020 de un alt pachet ce urmează să fie vândut pe o piață bursieră internațională care nu a fost încă stabilită, în ideea de a strânge suma de 100 miliarde dolari. Operațiunea este gestionată de mari bănci americane precum JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Goldman Sachs și Bank of America Merrill Lynch. Potrivit surselor citate de AFP, șefii Aramco s-au întâlnit în ultima săptămână cu investitorii la Londra și New York, în condițiile în care există o reticență din partea investitorilor străini care au unele semne de întrebare cu privire la transparența, guvernanța și suma la care a fost evaluată grupul petrolier saudit.

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de țiței de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Recent compania a informat că în primul semestru al acestui an a realizat un profit net de 46,9 miliarde dolari, în scădere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut ca urmare a scăderii prețului țițeiului. Este pentru prima dată în istorie când Aramco a dat publicității rezultatele financiare semestriale, conform cărora este cea mai profitabilă companie din lume.

Introducerea la bursă a Aramco constituie punctul central al unui plan de reformă economică, denumit Vision 2030, destinat diversificării economiei saudite, care în prezent este puternic dependentă de petrol. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău