Principalul furnizor de chipseturi pentru telefoane iPhone, scos din activitate de un virus informatic

  • 07 August 2018 16:57
Principalul furnizor de chipseturi pentru telefoane iPhone, scos din activitate de un virus informatic

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co) este cel mai mare fabricant de microprocesoare din lume, furnizor principal pentru Apple, Qualcomm, Nvidia, AMD și alte nume celebre.

Incidentul apărut în cursul nopții trecute a dus la oprirea simultană a producției în mai multe fabrici care găzduiesc echipamente costisitoare. Deși informațiile nu sunt foarte clare, este posibil ca întreruperea neplanificată să fi cauzat pierderi serioase companiei, prin distrugerea unor loturi de microprocesoare aflate în etape critice ale procesului de fabricație, care nu mai pot fi reluate odată ce au fost întrerupte.

Între timp, o parte din facilitățile afectate și-au reluat activitatea, însă ar putea dura încă o zi pentru aducerea operațiunilor la parametrii optimi de funcționare.

Potrivit oficialilor companiei, TSMC a mai fost ținta virușilor informatici și în trecut, dar aceasta este prima dată când incidentele perturbă activitatea de producție. Cert este că incidentul nu a fost cauzat de către hackeri, compromiterea sistemelor informatice fiind în schimb rezultatul propagării de aplicați malware prin intermediul sistemelor informatice slab protejate.

Din păcate, încetinirea activității de producție a venit la un moment critic pentru companiile care depind de microprocesoarele furnizate de TSMC, respectarea calendarului de lansări putând fi pusă sub semnul întrebării în cazul anumitor produse. Spre exemplu, TSMC a început să producă chipsetul A12 destinat următoarei generații de telefoane iPhone încă din luna mai 2018, folosind litografie pe 7nm. Chiar și așa, capacitatea de producție este întinsă la limită pentru respectarea volumului de livrări solicitat de Apple, orice perturbare putând avea consecințe asupra stocurilor de telefoane iPhone disponibile pentru lansarea din luna septembrie.

Sursa: Go4it

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău