Principalele subiecte de discuții între ministrul de Externe al României și șeful diplomației de la Chișinău. Bogdan Aurescu: Am continuat să adâncim dialogul, mai ales cu obiectivul de a pregăti următoarea ședință comună de guvern

  • 07 Septembrie 2021 11:45
Principalele subiecte de discuții între ministrul de Externe al României și șeful diplomației de la Chișinău. Bogdan Aurescu: Am continuat să adâncim dialogul, mai ales cu obiectivul de a pregăti următoarea ședință comună de guvern

Avansarea discuțiilor în privința edificării podului peste Prut la Ungheni, posibilitatea eliminării tarifelor la roaming între Republica Moldova și România, precum și proiectele de interconectare energetică și un nou acord de asistență nerambursabilă din partea României, au fost printre principalele subiecte de discuții între ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu și șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, aflat la București în prima sa vizită oficială în această funcție.

Cei doi oficiali au accentuat relațiile speciale care leagă Republica Moldova și România, menționând că în privința mai multor subiecte de pe agenda bilaterală vor fi adoptate decizii la ședința comună a celor două guverne care ar urma să fie organizată în viitorul apropiat.

„Astăzi am continuat să adâncim acest dialog, mai ales cu obiectivul de a pregăti următoarea ședință comună de guvern. Adică să stabilim o serie de repere pentru acțiunea viitoare, pentru a stabili avansarea proiectelor care ne interesează în mod deosebit, cu accent pe infrastructură, pe energie, pe construirea și reabilitarea de poduri, pe sprijinirea eforturilor de reformă ale guvernului de la Chișinău și modernizării instituțiilor pe model european. Am identificat împreună acțiuni pe aproape toate aceste domenii”, a declarat Bogdan Aurescu.

În același timp, Nicu Popescu a menționat că România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova, dar și principalul partener investițional, în funcție de numărul de companii cu capital mixt – peste 1600.

În acest context, el a invitat investitorii din România, dar și din alte state membre ale UE să-și extindă prezența în Republica Moldova, subliniind că noua guvernare de la Chișinău este determinată să combată corupția și să asigure un mediu de afaceri mai atractiv.

El a precizat că ședința comună a celor două guverne va avea loc în timpul apropiat, în pofida crizei politice de la București. El a precizat că printre subiectele prioritare pe agenda bilaterală pentru Republica Moldova este avansarea construcției unui nou pod peste râul Prut, la Ungheni, dar și eliminarea tarifelor de roaming între cele două state.

Chișinăul este interesat și de interconectarea energetică, inclusiv a liniilor electrice. Părțile discută în prezent și despre un nou acord de asistență financiară din partea României, care îl va înlocui pe cel din 2010 și care ar putea fi semnat la ședința comună a celor două guverne. Nicu Popescu a remarcat sprijinul pe care l-a oferit România Republicii Moldova de-a lungul timpului, inclusiv în combaterea pandemiei de COVID-19, menționând că fiecare al doilea vaccin administrat cetățenilor Republicii Moldova a fost donat de România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău