Principalele reacții internaționale la anunțul morții liderului grupării Statul Islamic

  • 28 Octombrie 2019 09:25
Principalele reacții internaționale la anunțul morții liderului grupării Statul Islamic

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunțat duminică moartea liderului grupării Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, în urma unei operațiuni americane în nord-vestul Siriei, iar după acest anunț au urmat numeroase reacții internaționale, relatează AFP.

Rusia

Moscova susține că nu deține "informații fiabile" privind "a n-a moarte" a șefului grupării SI, afirmând că există "detalii contradictorii" care ridică "îndoieli (...) privind realitatea și succesul operațiunii americane".

"Ministerul rus al Apărării nu dispune de informații fiabile privind acțiunile armatei americane în zona de dezescaladare Idleb (...) privind o a n-a 'moarte' a lui al-Baghdadi", a declarat purtătorul său de cuvânt, Igor Konașenkov.

NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a postat pe Twitter că "anunțul american privind operațiunea împotriva lui Abu Bakr al-Baghdadi este o etapă importantă în eforturile noastre împotriva terorismului internațional". "NATO rămâne angajat în lupta dușmanului nostru comun SI", a adăugat el.

Franța

"Moartea lui al-Baghdadi este o lovitură dură împotriva DAESH, dar nu este decât o etapă. Lupta continuă împreună cu partenerii noștri din coaliția internațională pentru ca organizația teroristă să fie definitiv învinsă. Este prioritatea noastră în Levant", a scris Emmanuel Macron pe contul său de Twitter.

Marea Britanie

La rândul său, prim-ministrul britanic Boris Johnson, a postat pe Twitter: "Moartea lui Baghdadi este un moment important în lupta noastră împotriva terorii, dar bătălia împotriva flagelului DAESH nu este încă terminată".

Israel

Benjamin Netanyahu, premierul israelian, l-a felicitat pe președintele SUA "pentru această realizare impresionantă care a dus la moartea șefului SI, al-Baghdadi". "Această reușită este o etapă importantă, dar lupta continuă", a adăugat el, în cadrul unei vizite într-o bază militară.

Turcia

"Moartea liderului DAESH marchează un moment de cotitură în lupta noastră comună împotriva terorismului", a scris președintelui turc Recep Tayyip Erdogan pe Twitter.

Kurzii

Mazloum Abdi, comandant al Forțelor democrate siriene (FDS), partenere ale lui Washington în timpul luptei împotriva SI în Siria, a declarat: "Celule adormite îl vor răzbuna pe Baghdadi. Deci ne așteptăm la orice, inclusiv la atacuri asupra închisorilor" gestionate de forțele kurde în care sunt deținuți mii de jihadiști, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
23
Nori împrăștiați
Umiditate:73 %
Vint:2,6 m/s
Sun
25
Mon
25
Tue
24
Wed
20
Thu
19

Curs oficial BNM 04 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4339 -0.0000
USD 17.2272 -0.0000
RON 4.0205 -0.0000
UAH 0.6337 -0.0000
RUB 0.2448 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău