Principalele puncte de interes ale agendei sesiunii plenare a Parlamentului European

  • 23 Octombrie 2017 13:34
Principalele puncte de interes ale agendei sesiunii plenare a Parlamentului European

Membrii Parlamentului European (PE) se reunesc luni seară în sesiune plenară, la Strasbourg, având ca principale puncte pe agendă lansarea dezbaterii privind o 'foaie de parcurs' pentru viitorul Europei, acordarea mandatului de negociere în dosarul revizuirii directivei privind lucrătorii detașați și supunerea la vot a introducerii unui sistem electronic de control al pașapoartelor la frontierele externe ale spațiului Schengen.

Eurodeputații vor participa marți dimineață la o ședință prezidată de președintele PE, Antonio Tajani, referitoare la rezultatele summitului Uniunii Europene din 19-20 octombrie de la Bruxelles, în prezența președintelui Consiliului European, Donald Tusk, și a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și vor lansa dezbaterea privind o 'foaie de parcurs' pentru viitorul Europei.

În cursul serii de marți, europarlamentarii vor discuta despre protecția jurnaliștilor în contextul asasinării brutale, în 16 octombrie, a Daphnei Caruana Galizia, o jurnalistă anticorupție malteză extrem de vocală. Premierul maltez Joseph Muscat a devenit ținta criticilor după ce Daphne Caruana Galizia a scris că o firmă al cărei nume apare în scandalul 'Panama Papers', Egrant Inc., este deținută de soția premierului, Michelle Muscat.

Potrivit ziaristei, soția premierului maltez ar fi primit bani de la una dintre fiicele președintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înființate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului 'Panama Papers'. În aprilie anul trecut, guvernul condus de Joseph Muscat a reușit să supraviețuiască unei moțiuni de cenzură depuse de opoziție, în urma altor dezvăluiri legate de scandalul 'Panama Papers', implicându-l pe ministrul energiei.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicații din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparținând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalități. Documentele, regrupate sub denumirea de 'Panama Papers', au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama.

Necesitatea introducerii unor reguli mai dure cu privire la lucrătorii detașați se află în centrul unei dispute în interiorul Uniunii Europene, unele state, precum Franța, acuzând țările membre din estul Europei că fac din detașarea lucrătorilor un instrument de dumping social, în timp ce statele est-europene le acuză pe cele occidentale de protecționism. Este de așteptat ca eurodeputații să susțină în plen mandatul de negociere cu guvernele statelor membre în legătură cu revizuirea directivei privind lucrătorii detașați.

În forma amendată, noile reguli ar urma să respecte principiul 'remunerație egală pentru aceeași muncă în același loc', pentru a asigura concurența loială între companii și o mai bună protecție a lucrătorilor.

Eurodeputații vor dezbate miercuri introducerea unui sistem electronic de control al pașapoartelor la granițele externe ale spațiului Schengen. Noul sistem, care îl va înlocui pe cel manual, va înregistra diversele informații referitoare la persoanele care vin din țări aflate în afara Uniunii Europene, pentru o ședere de cel mult 90 de zile, și va permite schimbul de informații cu toate punctele de control de la frontierele externe, în vederea stopării intrărilor ilegale.

În ultima zi a sesiunii plenare, președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice europarlamentare vor decide numele câștigătorului Premiului Saharov pentru libertatea de gândire pe 2017. Finaliștii din acest an sunt Aura Lolita Chavez Ixcaquic, apărătoare a drepturilor omului din Guatemala, opoziția democratică din Venezuela și jurnalistul suedezo-eritreean Dawit Isaak (arestat în 2001 de autoritățile din Eritreea în timpul unei represiuni politice), în urma unui vot al comisiilor pentru afaceri externe și dezvoltare ale PE, din 10 octombrie. Premiul, constând într-un certificat și 50.000 de euro, va fi acordat pe 13 decembrie în cadrul unei ceremonii la Strasbourg.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat anual de Parlamentul European și a fost înființat în 1988 pentru a onora persoane și organizații care apără drepturile și libertățile fundamentale ale omului. În 2016, laureatele Premiului Saharov au fost activistele Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar, susținătoare ale minorității yazidi, una dintre țintele abuzurilor și violențelor membrilor grupării jihadiste Stat Islamic.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,03 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău