Principala cauză a deceselor în R.Moldova, anunțată de Ministerul Sănătății

  • 29 Septembrie 2020 18:46
Principala cauză a deceselor în R.Moldova, anunțată de Ministerul Sănătății

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt cauza principală a deceselor în R. Moldova, constituind 58,5% din mortalitatea totală în anul 2019. Potrivit agenției INFOTAG, acest lucru a fost anunțat marți de Ministerul Sănătății.

Cauzele dezvoltării bolilor cardiovasculare sunt asociate cu factori de risc comportamentali, precum consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică, dar și cu factori de risc metabolici, cum ar fi tensiunea arterială înaltă, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia crescută, obezitatea, alături de factori de risc nemodificabili, cum ar fi vârsta, sexul și predispoziția genetică. De asemenea, expunerea pe termen lung la nivel ridicat de poluare a aerului crește substanțial riscul de boli cardiovasculare.

Ministerul Sănătății atenționează că în timpul pandemiei COVID-19, persoanele cu boli cardiovasculare sunt expuși unui risc mai mare de îmbolnăvire cu evoluție gravă.

"Bolile cardiovasculare sunt o problemă comună în lumea modernă, care interferează cu îmbătrânirea sănătoasă și viața lungă. Din acest considerent, trebuie să fim precauți în raport cu noi înșine, cât cu cei din jur", susține profesor la Universitatea de Stat de Medicină, Valeriu Revenco.

Marcată în fiecare an, la data de 29 septembrie, Ziua Mondială a Inimii ne amintește cât este de importantă prevenirea bolilor cardiovasculare. În 2020, genericul acestei zile este "Folosește-ți inima pentru a învinge bolile cardiovasculare".

"Păstrează sănătatea inimii pentru tine și cei dragi! Efectuează sistematic controlul medical pentru a ține sub control tensiunea arterială, nivelul de colesterol și nivelul de glucoză în sânge", îndeamnă Ministerul Sănătății cetățenii R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău