Prim-viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu, a participat la evenimentul de solidaritate cu genericul: „Câștig în incertitudine extremă: puterea rezistenței”
-
29 Noiembrie 2022 15:42
Întrunirea organizată de Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) și Fondul Verde pentru Creștere (GGF) a găzduit peste 70 de participanți din băncile centrale, instituții financiare și organizații donatoare din Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia și Azerbaidjan. Scopul reuniunii a fost de a reconfirma angajamentul față de Regiunea Europeană de Vecinătate Est, pentru a construi afaceri rezistente și durabile și a promova finanțarea responsabilă și ecologică în Europa de Sud-Est, Europa de Est și Caucaz.
Evenimentul vine într-un moment în care țările, aflate încă în curs de recuperare de la repercusiunile economice ale pandemiei de COVID 19, se confruntă acum cu o instabilitate economică, socială și de securitate fără precedent din cauza războiului din Ucraina.
Prim-viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu, a spus în cadrul evenimentului că în toată această perioadă, banca centrală a aplicat toate instrumentele de politică monetară pentru a menține încrederea în moneda națională și a diminua presiunile inflaționiste.
„Acțiunile noastre au avut succes în menținerea încrederii în moneda națională, deoarece ponderea acesteia în depozite și împrumuturi este destul de stabilă, în jurul nivelurilor de dinainte de criză. La fel, putem spune și despre rezervele valutare utilizate la începutul războiului din Ucraina, iar acum depășesc nivelul dinaintea crizei”, a spus prim-viceguvernatorul. Vladimir Munteanu a subliniat ca mecanismul de acordare a finanțărilor in moneda locala de către EFSE si GGF este imperativ pentru susținerea și protejarea întreprinderilor mici si mijlocii de riscului valutar, in special in contextul crizei multidimensionale fără precedent declanșată odată cu invazia Ucrainei.
Pentru a sprijini microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) să rămână operaționale și rezistente în perioadele de criză, EFSE și GGF continuă să ofere finanțare în moneda locală pentru a-i proteja pe antreprenori de fluctuațiile cursului de schimb. În plus, fondurile de investiții de impact oferă, de asemenea, asistență tehnică personalizată pentru a îmbunătăți capacitățile instituționale ale instituțiilor financiare de a stimula afacerile durabile și dezvoltarea economică care încurajează crearea de locuri de muncă și accelerează o tranziție ecologică în regiune.
Evenimentul a inclus și o ceremonie de semnare dedicată pentru confirmarea investiției EFSE de 20 de milioane de euro echivalent în moneda locală cu o bancă licențiată din Republica Moldova.