Primul vaccin anti COVID-19 va genera lupta pentru cine îl folosește mai întâi. Avertismentul unui expert internațional

  • 18 Mai 2020 13:25
Primul vaccin anti COVID-19 va genera lupta pentru cine îl folosește mai întâi. Avertismentul unui expert internațional

Un vaccin împotriva coronavirus va duce la apeluri „semnificative” pentru a fi furnizat mai întâi pe plan local, reprezentând o formă de „naționalism al vaccinării” care va fi în detrimentul tuturor, a avertizat un fost membru al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și actual președinte al Coaliției pentru Inovații în Pregătirea Epidemică, potrivit The Guardian.

Jane Halton, care a fost și șeful departamentelor de Sănătate și Finanțe din Australia, le-a spus, luni, reporterilor, că există „o șansă rezonabilă” de a dezvolta un vaccin Covid-19 deoarece – deși 94% dintre posibilele vaccinuri dau greș – există 130 de grupuri de cercetători care lucrează la această problemă la nivel mondial.

Având în vedere că există șapte categorii diferite de vaccin în teste iar alte 20 clasificate ca fiind în secțiunea “altele”, Halton a declarat că eforturile comunității științifice sunt îndreptate către un număr maxim de oportunități din care să iasă o formulă de succes.

Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică sprijină 10 candidaturi pentru varianta finală de vaccin, inclusiv unul din Australia care ar putea fi testat pe oameni în luna iulie. 

Dacă este identificat un vaccin, producția ar trebui „distribuită la nivel global” pentru a proteja împotriva „naționalismului vaccinării”, a spus aceasta.

Un vaccin este vital pentru reîntoarcerea la muncă, redeschiderea comerțului global și a turismului, „astfel încât dacă avem un naționalism al vaccinării, iar un stat se va îngriji doar de el însuși la început, în detrimentul celorlalți, toată lumea va continua să sufere”, a precizat Halton.

OMS lucrează la o listă a „destinatarilor prioritari”, inclusiv lucrătorii sanitari de urgență, cei în vârstă și persoanele cu deficiență imunitară.

„Așadar, este greu, pentru că va trebui ca oamenii să coopereze. Iar nevoia de a prioritiza propriul stat, cred, va fi foarte mare”, a explicat expertul.

După ce o țară va produce un vaccin și îl va oferi propriilor „cetățeni vulnerabili”, va trebuie să stabilească „cât din acesta va merge, în același timp, către oamenii vulnerabili din lume”, potrivit lui Halton.

„În acest moment, suntem toți implicați. Imediat ce se va găsi un vaccin, mi-e teamă că...s-ar putea să nu mai fim împreună, așa cum am văzut”, a spus ea.

Halton, care a fost membru în OMS timp de trei ani, a declarat că „ar putea înțelege grija prietenilor noștri din China” despre faptul că sunt învinovățiți pentru declanșarea Covid-19, însă a luat apărarea unei investigații propuse privind originea virusului din animal ca fiind cea mai bună metodă de a preveni un asemenea caz pe viitor.

Halton, care este și comisar al Comisiei naționale de Coordonare Covid-19 din Australia, a avertizat privind delăsarea apărută odată cu relaxarea restricțiilor.

Ea a declarat că o atitudine de genul „totul este bine” va reduce distanțarea socială și ar putea duce la „un final foarte rău” pentru vârstnici și cei cu deficiență imunitară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău