Primul transplant pulmonar cu donator viu către un pacient Covid-19 a fost realizat în Japonia

  • 09 Aprilie 2021 13:07
Primul transplant pulmonar cu donator viu către un pacient Covid-19 a fost realizat în Japonia

O femeie din Japonia care a avut plămânii grav afectați de COVID-19 a primit ceea ce doctorii numesc primul transplant pulmonar de la donatori vii către un pacient recuperat după coronavirus, informează CNN, citat de Digi24.ro.

Spitalul Universitate Kyoto a anunțat că femeia a fost supusă miercuri unei operații care a durat 11 ore, procedura fiind efectuată de o echipă de 30 de medici. În cadrul operației, țesut pulmonar a fost transplantat femeii de la soțul și fiul ei.

COVID-19 poate produce daune severe plămânilor anumitor pacienți, iar oameni din toată lumea au primit transplanturi de plămâni pentru recuperare. Cu toate aceastea, spitalul din Kyoto a anunțat că aceast caz a fost primul în care țesutul pulmonar a fost transplantat de la donatori vii la pacienți care au fost infectați cu COVID.

Hiroshi Date, chirurg toracic și coordonatorul operației, a spus că procedura le oferă speranțe pacienților care au avut plămânii afectați puternic de Covid-19.

"Am demonstrat că avem disponibilă opțiunea transplanturilor de plămâni (de la donatori vii)", a spus medicul într-o conferință desfășurată joi.

Femeia care a fost supusă operației în premieră s-a infectat anul trecut și a petrecut luni de zile respirând cu ajutorul unui aparat care funcționează ca un plămân artificial, potrivit Spitalului Universitate din Kyoto. Boala i-a afectat plămânii atât de tare încât aceștia au deveni nefuncționali, iar femeia avea nevoie de un transplant pentru a supraviețui.

Soțul și fiul femeii s-au oferit să doneze părți din plămânii lor pentru operație. Transplanturile de la donatori în moarte cerebrală sunt încă rare în Japonia, iar donatorii vii sunt considerați o variantă mai bună, a mai arătat spitalul într-o declarație. Donatorii sunt în stare stabilă după operație, iar pacienta se află în continuare la terapie intenstivă. Potrivit medicilor, femeia ar putea părăsi spitalul în aproximativ două luni.

În iunie 2020, medicii americani au efectuat cu succes primul transplant dublu de plămâni pe un pacient Covid-19, în premieră națională. Luna trecută, chirurgii din SUA au realizat și un dublu transplant de plămâni "Covid la Covid", folosind țesut pulmonar de la un donator care s-a recuperat după Covid-19, dar a murit din alte cauze, pentru un pacient al cărui plămâni fuseseră afectați grav de boală.

Sursa: DIGI24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău