Primul supercomputer din Europa capabil să efectueze peste 1 cvintilion de operațiuni pe secundă, instalat în Germania

  • 15 Iunie 15:53
Primul supercomputer din Europa capabil să efectueze peste 1 cvintilion de operațiuni pe secundă, instalat în Germania

Primul supercomputer din Europa capabil să efectueze peste 1 cvintilion (1 urmat de 18 zerouri) de operațiuni de calcul pe secundă urmează să fie instalat în cadrul unui centru de cercetare din vestul Germaniei, informează miercuri agenția DPA, potrivit Agerpres.

Puterea de calcul a dispozitivului o va depăși pe cea a 5 milioane de laptopuri, după cum a anunțat miercuri Centrul de Cercetare Jülich, situat lângă Köln.

Computerul de tip "exascale", numit Jupiter, este destinat "să răspundă la întrebări științifice importante și urgente privind, spre exemplu, schimbările climatice, modul de combatere a pandemiilor și producția de energie sustenabilă".

Costul computerului este de 500 de milioane de euro (524 de milioane de dolari). Jumătate din sumă provine de la inițiativa europeană în domeniul calculului de înaltă performanță EuroHPC JU, iar cealaltă jumătate de la Ministerul Educației din Germania și Ministerul Științei din Renania de Nord-Westfalia.

Jupiter a fost proiectat ca un supercomputer "verde", fiind alimentat de electricitate ecologică, a precizat institutul.

Supercomputerul urmează să fie instalat în 2023.

Premierul din Renania de Nord-Westfalia, Hendrik Wüst, a descris proiectul drept "o distincție pentru știință și excelență" în landul său. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Mon
18
Tue
19
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău