Primul sunet a răsunat în școlile din țară

  • 03 Septembrie 2018 11:39
Primul sunet a răsunat în școlile din țară

Mii de profesori, elevi și părinți au participat astăzi, 3 septembrie, la careul solemn dedicat începerii noului an școlar, transmite IPN.

Directorul Liceului „Gheorghe Asachi”, Boris Volosatâi, a spus că,pe lângă realizarea curriculei obligatorii, anul acesta va fi marcat Centenarul Marii Uniri, dar și cei 155 de ani de la fondarea Gimnaziului public de fete (apoi, Liceul de fete „Regina Maria”, Școala nr. 1 și în prezent Liceul Teoretic „Gh. Asachi”) – cea mai veche instituție de învățământ din tot spațiul dintre Prut și Nistru. Directorul a mai spus că toții elevii cu siguranță au emoții astăzi, dar în special cei 120 de copii înscriși în clasa întâi și care pășesc pentru prima dată în împărăția cunoștințelor – școala. „În această cale spre cunoaștere de sine, cunoaștere de Dumnezeu, alături de dumneavoastră va fi învățătoarea. Stimați părinți și dragi copii, sunt ferm convins că împreună vom reuși să răspundem cerințelor timpului”, a mai spus Boris Volosatâi.

Parohul Catedralei Sfânta Teodora de la Sihla, protoiereul Ioan Ciuntu, a binecuvântat școlarii, dorindu-le înțelepciune, lumină în suflet și dragoste. „Fiți cu ochii și urechile pe profesorii voștri și astfel permanent veți câștiga, veți merge înainte, pentru că veți absorbi din înțelepciunea, cultura neamului nostru, care vă va fi sprijin pentru toată viața voastră. Să vă aibă Dumnezeu în pază și succese în noul an”, a mai spus parohul.

Genericul primei ore de dirigenție în noul an școlar 2018-2019 este „Limba, istoria și pământul sunt cei trei piloni care țin o națiune – Ion Druță la cei 90 de ani împliniți”.

Ministrul educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a transmis un mesaj cu ocazia începutului noului an școlar, în care menționează că orice început reprezintă speranțe de realizări ale unor visuri. „Dragi elevi și tineri studioși, vă dorim ca anii de școală și de facultate să-și spună cât mai eficient cuvântul în formarea dumneavoastră. Timpul de astăzi vă pune la dispoziție variate oportunități de fortificare a caracterului, dar și suficiente provocări de formare a personalității. Vă dorim să le treceți pe toate cu demnitate, cu mândrie pentru părinții și pedagogii dumneavoastră, cu drag de țară și de neam”, se spune în mesajul ministrei.

Șefa Direcției municipale educație, cultură, tineret și sport, Rodica Guțu, menționează într-un mesaj de felicitare că prima zi de școală are o semnificație deosebită pentru întreaga comunitate. E ziua care deschide alte orizonturi și perspective, dând prilej de emoții și speranțe, amintiri și vise, lăsându-și amprenta pentru mulți ani înainte. Unii elevi pășesc pentru prima dată pragul școlii, alții trec la o nouă treaptă apropiindu-se tot mai mult de propriile aspirații. „Fie ca noul an școlar să însemne, atât pentru personalul didactic și non-didactic, cât și pentru copii și părinți – satisfacții, împliniri, succese și multe bucurii”, se mai arată în mesaj.

Și premierul Pavel Filip menționează într-o postare pe Facebook că primul sunet este o zi plină de emoții pentru elevi, părinți și dascăli. „Evoluția modernă a societății noastre începe de la educație. De aceea, am insistat ca sistemul de educație să fie o prioritate națională. Dragi elevi, vă îndemn să fiți curioși, setoși de cunoștințe și să nu renunțați niciodată la visuri. Felicitări cu ocazia noului an școlar și mult succes!”, mai menționează premierul.

Anul acesta, numărul elevilor în clasele I-XII-a este de aproximativ 334 de mii, dintre circa 36 de mii de copii merg în clasa întâi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău