Primul summit Kim Jong Un - Vladimir Putin ar putea avea loc săptămâna viitoare

  • 15 Aprilie 2019 10:10
Primul summit Kim Jong Un - Vladimir Putin ar putea avea loc săptămâna viitoare

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, ar putea avea un prim summit cu președintele rus, Vladimir Putin, săptămâna viitoare, când Putin va călători în Orientul Îndepărtat în drumul său spre o conferință internațională în China, au precizat luni surse citate de agenția sud-coreeană Yonhap.

'Președintele rus, Vladimir Putin, urmează să se deplaseze în regiunea Orientului Îndepărtat în jurul datei de 24 aprilie', a spus o sursă, adăugând că 'sunt destul de mari șansele ca un summit între Rusia și Coreea de Nord să aibă loc în jurul acestei date'.

Putin ar putea face o vizită în regiunea Extremului Orient rus, în vecinătatea părții nord-estice a Coreei de Nord, cu prilejul participării la un forum despre Noul Drum al Mătăsii ce va avea loc la Beijing în zilele de 26 și 27 aprilie, a spus aceeași sursă.

O altă sursă a arătat că un summit între Putin și Kim ar putea avea loc înainte sau după forumul de la Beijing, existând semnale că nord-coreenii fac pregătiri pentru o reuniune la vârf.

Moscova încă nu a confirmat o dată, însă agenția TASS a transmis la începutul lunii martie, citând un purtător de cuvânt al Kremlinului, că Moscova și Phenianul discută de o vizită a lui Kim în Rusia prin 'canale diplomatice' și că aceasta va fi decisă 'în viitorul apropiat'.

Speculațiile că o întâlnire între cei doi lideri ar fi iminentă s-au înmulțit odată cu vizitele reciproce ale unor importanți oficiali ruși și nord-coreeni în capitalele celor două țări, fapt ce sugerează că se fac pregătiri pentru un summit la nivel înalt.

Kim Chang Son, considerat șeful de facto al staffului lui Kim Jong Un, a vizitat în martie Moscova și Vladivostok. El este însărcinat cu pregătirea logistică a deplasărilor peste hotare ale liderului de la Phenian.

La începutul acestei luni, ministrul rus de Interne, Vladimir Kolokolțev, responsabil cu problemele de securitate, a vizitat capitala nord-coreeană.

Putin l-a invitat în mai anul trecut pe Kim să viziteze Rusia. O vizită a acestuia la Moscova era așteptată înainte de sfârșitul anului trecut, dar aceasta nu s-a materializat.

Coreea de Nord și-a intensificat diplomația cu Rusia de la eșecul summitului din februarie de la Hanoi dintre Kim Jong Un și Donald Trump.

Liderul nord-coreean s-a aflat în China de patru ori în ultimul an pentru întâlniri cu președintele chinez, Xi Jinping, ultima vizită având loc în ianuarie. Cu toate acestea, el nu a vizitat Rusia de la preluarea mandatului, la finalul lui 2011.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău