Primul summit franco-spaniol pentru Emmanuel Macron și Pedro Sanchez

  • 15 Martie 2021 12:50
Primul summit franco-spaniol pentru Emmanuel Macron și Pedro Sanchez

Președintele francez Emmanuel Macron se întâlnește luni cu premierul spaniol Pedro Sanchez în primul lor summit bilateral, consacrat semnării unui acord privind recunoașterea dublei cetățenii, dar și discuțiilor privind criza cauzată de COVID-19 și 'pașaportul de vaccinare' european, comentează AFP.

Acest al 26-lea summit dintre liderii Franței și Spaniei va fi primul după februarie 2017 și primul pentru Macron, care însă are constant convorbiri telefonice cu șeful guvernului de la Madrid, sosit la putere în iunie 2018.

Șeful statului francez, un centrist, va discuta cu socialistul Pablo Sanchez despre marile dosare bilaterale și de actualitate în perspectiva summitului european din 25 și 26 martie.

Potrivit Palatului Elysée, schimburile de opinii dintre cei doi se anunță cordiale întrucât ei au puncte de vedere convergente asupra principalelor subiecte europene și mondiale.

Dacă Macron și Sanchez se vor vedea față în față la Montauban (sud-estul Franței), nu același lucru se va întâmpla în cazul celor 26 de miniștri care vor participa la summit de la distanță și vor discuta cu omologii lor prin videoconferință de la Paris și Madrid.

Pe agenda discuțiilor figurează criza cauzată de pandemia de COVID-19 și în special crearea unui așa-numit 'pașaport de vaccinare' european, aflat deocamdată în faza de proiect.

Spania, care se bazează pe acest 'pașaport' pentru a relansa turismul cât mai rapid posibil, dorește ca Franța să fie mai puțin reticentă.

Un alt subiect va fi lupta împotriva imigrației clandestine și terorismului, în particular prin reforma spațiului Schengen, susținută atât de Franța, cât și de Spania. La 5 noiembrie anul trecut, Emmanuel Macron a lansat un apel la o refondare ''în profunzime'' a regulilor de guvernare a spațiului european de liberă circulație și la ''un control mai mare al frontierelor''.

De asemenea, Madridul vrea să abordeze problema numeroaselor rute secundare, între cele două țări, închise de autoritățile franceze în Pirinei.

Inițiativa majoră a summitului va semnarea unui acord de recunoaștere a dublei naționalități, care va viza zeci de mii de persoane; în prezent, 150.000 de francezi locuiesc în Spania și 190.000 de spanioli în Franța.

Obținerea statutului de binațional prezintă mai multe avantaje - demersuri administrative simplificate, deținerea a două pașapoarte, posibilitatea de a vota în alegerile naționale.

În plus, summitul va oferi ocazia de a semna alte câteva acorduri bilaterale, în special cel cu privire la învățământul secundar, și de a dezbate problema interconectărilor rețelelor electrice și feroviare din Franța și Spania.

Nu în ultimul rând, Emmanuel Macron și Pedro Sanchez vor aborda teme internaționale de interes comun, precum angajamentul Spaniei alături de Franța în combaterea grupărilor jihadiste din Sahel. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău