Primul summit european după Brexit

  • 28 Iunie 2016 18:01
Primul summit european după Brexit

Primul summit european după decizia Marii Britanii de a părăsi UE începe astăzi la Bruxelles unde liderii europeni vor discuta despre consecintele votului pentru Brexit, transmite Mediafax.

La Consiliul European vor participa toți liderii statelor uniunii, inclusiv premierul demisionar al Marii Britanii David Cameron care nu vrea să grăbească o ieșire din UE înainte de a încerca să obțină cea mai bună relație la nivel economic cu UE.

Franța, Germania și Italia cer Marii Britanii să declanșeze procedura de ieșire din UE. 

Liderii din Franța, Germania și Italia au recomandat din nou Marii Britanii, luni seară, să anunțe clar ieșirea din Uniunea Europeană, subliniind că nu este timp de pierdut, informează France Info.

"Este esențial să nu se piardă timp în abordarea problemei ieșirii Marii Britanii din UE", a declarat președintele Franței, François Hollande, într-o conferință de presă comună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și premierul Italiei, Angela Merkel.

"Suntem de acord să nu existe discuții formale sau informale cu Marea Britanie până când nu va fi depusă o solicitare adresată Consiliului European în sensul ieșirii din UE", a afirmat, la rândul său, Angela Merkel.

Ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schauble: UE nu poate ignora ce s-a întâmplat în Marea Britanie. Mulți cetățeni nu cunosc ce înseamnă UE

Uniunea Europeană nu poate trece peste referendumul din Marea Britanie "ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic", atrage atenția ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schauble, subliniind că nemulțumirea cetățenilor europeni este cauzată de faptul că nu înțeleg total ce se întâmplă la nivelul UE.

Am spus înaintea referendumului că, indiferent de rezultat, pur și simplu nu putem continua ca înainte în Europa", a declarat Wolfgang Schauble, citat de site-ul agenției Reuters.

"Trebuie să ne concentrăm eforturile pentru ca Europa să se acomodeze cu ideea că din ce în ce mai mulți oameni - nu doar din Germania, din Marea Britanie, Grecia, Danemarca sau Franța - nu înțeleg complet ce activități avem", a subliniat Schauble.

Ministrul german al Finanțelor a atras atenția că celelalte 27 de state membre UE nu trebuie să reacționeze la referendumul britanic continuând să promoveze riscurile.

Ministrul britanic al Finanțelor, George Osborne: Marea Britanie trebuie să invoce activarea Articolului 50 doar când va fi pregătită

Ministrul britanic al Finanțelor a anunțat că M.Britanie nu trebuie să invoce activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona pentru a părăsi Uniunea Europeană decât la momentul oportun, dând asigurări că economia țării este pregătită să înfrunte turbulențele provocate de noua decizie.

"Marea Britanie este singura poate activa Articolul 50. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să facem acest lucru decât atunci când vom avea o viziune clară privind noile aranjamente pe care le dorim cu vecinii noștri europeni", a explicat George Osborne, potrivit Le Figaro.

El a adăugat că economia britanică este "pregătită să înfrunte ceea ce rezervă viitorul", în contextul în care există îngrijorări la nivelul piețelelor financiare cu privire la consecințele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău