Primul studiu clinic cu celule iPS pentru vindecarea leziunilor măduvei spinării, aprobat în Japonia

  • 19 Februarie 2019 12:12
Primul studiu clinic cu celule iPS pentru vindecarea leziunilor măduvei spinării, aprobat în Japonia

Ministerul Sănătății din Japonia a aprobat luni un studiu clinic pentru tratarea leziunilor la nivelul măduvei spinării cu ajutorul celulelor iPS, relatează agenția Xinhua, citată de Agerpres.

Așa-numitele celule stem pluripotente induse (iPS) au capacitatea de a se transforma în orice tip de celulă specializată din organismul uman și de a se dezvolta în orice tip de țesut.

Studiul clinic, ce va constitui o premieră la nivel mondial, a fost aprobat de o comisie din cadrul Ministerului Sănătății și va fi efectuat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Keio.

Circa două milioane de celule iPS derivate vor fi introduse în organismele celor patru pacienți care vor participa la acest studiu clinic.

''În sfârșit, putem efectua un studiu clinic după 20 de ani de la debutul cercetării. Aș dori să ofer cât mai curând posibil un tratament sigur pacienților", a declarat profesorul Hideyuki Okano de la Universitatea Keio în cadrul unei conferințe de presă susținută la o universitate privată din Tokyo.

Pacienții care urmează să participe la studiul clinic au suferit pierderea funcției motorii ca urmare a leziunilor provocate la nivelul măduvei spinării în urma unor accidente sportive și rutiere.

În corpurile pacienților vor fi injectate celule în decurs de două până la patru săptămâni de la producerea leziunii, tratamentul fiind eficient doar în acest interval de timp.

Bazându-se pe rezultatele unui unui studiu efectuat anterior, în urma căruia un cimpanzeu paralizat și-a recăpătat capacitatea motorie după tratament, echipa de specialiști, condusă de Okano și Masaya Nakamura de la aceeași universitate, și-a exprimat speranța că celulele neutre injectate se vor dezvolta în neuroni ce vor ajuta la restabilirea posibilității de mișcare a membrelor.

În urma injectării pacienților, aceștia vor urma un program de reabilitate și va dura aproximativ un an până când cercetătorii se vor putea pronunța în privința siguranței și eficacității studiului clinic.

Echipa de oameni de știință niponi a declarat că speră ca studiul clinic să înceapă anul acesta.

Aproximativ 5.000 de persoane din Japonia suferă anual leziuni la nivelul măduvei spinării, notează Xinhua. Pe lângă aceștia, se estimează că peste 10.000 de persoane trăiesc cu o formă de leziune a măduvei spinării.

În 2012, Shinya Yamanaka de la Universitatea din Kyoto a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pentru dezvoltarea celulelor iPS, care ar putea juca un rol vital în medicina regenerativă și dezvoltarea metodelor de tratament.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău