Primul spital din Republica Moldova care activează în regim electronic și online

  • 29 Martie 2016 19:24
Primul spital din Republica Moldova care activează în regim electronic și online

Spitalul Raional din Cimișlia este prima instituție medicală din Republica Moldova care activează, în totalitate, în regim electronic și online.

Secțiile din spital sunt conectate la un soft specializat astfel că mediciiau acces la datelepacienților în format electronic și nu pe hârtie cum se întâmpla până acum. La Cimișlia astăzi a avut loc inaugurarea acestui Sistem Informațional Integrat în Sănătate.

Eugenia Fulga suferă de probleme cardiace încă de la vârsta de 20 de ani. Recent aceasta s-a internat în Spitalul Raional din Cimișlia, în baza noului sistem electronic.

”Înainte veneam cu Cartea medicală, dar acum  totul se face prin intermediul calculatorului. Când amvenit medicul m-a întrebat  despre boală, a introdus informațiile în computer, dupăcare mi-a făcut îndreptare la internare. La internare, medicul avea tot în format electronic, analizele pe care urmează să le fac. I-amspus doar numele și data nașterii, și am luat cu mine buletinul și polița de asigurare și datele mele au apărut deja în calculator”, a declarat Eugenia Fulg.

Antonina Greițer, asistentă medicală în cadrul spitalului ne-a explicat care sunt  la modul practic avantajele  acestui sistem informațional în sănătate.

”Este mult mai ușor și nu avem atât de mult de scris. Toată informația este disponibilă. Numai deschizi pagina pacientului și se vede tot ce trebuie de făcut, ce analize, numărul analizelor, indicațiile din partea medicilor”, a declarat AntoninaGreițer.

Digitalizarea sistemului de acordare a serviciilor medicale în Spitalul Raional din Cimișlia face parte dintr-un proiect mai amplu numitSistemul Informațional Integrat în Sănătate,  implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS). Noua tehnologievine să schimbe în totalitate instrumentele de lucru ale cadrelor medicale în raport cu pacienții, menționează directorul Centrului PAS, Viorel Soltan.

”Acest spital, practic, deservește pacienții o sută de procente electronic. Acest lucru înseamnă căla secția de internare nu există fișă  de observație tipărită pe hârtie, este prelucrată digital. Fiecare lucrător medical  poate înregistra anumite intervenții în această cartelă electronică.”

Sistemul Informațional Integrat în Sănătate prevede ca informația ce ține de evidența bolnavilor, de la internare până la eliberarea concluziei medicalela externare, evidența stocurilor de medicamente, elaborarea rapoartelor și statisticilor, etc., să fie stocată în format electronic și posibil de a fi accesată în regim online. SIIS a fost creat de Platforma E-Sănătate.MD a Centrului PAS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău