Primul Serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale a fost inaugurat la Ungheni

  • 24 Martie 11:12
Primul Serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale a fost inaugurat la Ungheni

Primul Serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale a fost inaugurat la Ungheni. Acesta oferă fiecărei persoane adulte care a fost victimă a violenței sexuale posibilitatea de a beneficia de asistență medicală, legală, psihologică și socială într-o singură locație, anunță Ministerul Sănătății.

Inaugurarea Serviciului specializat a fost însoțită de o masă rotundă cu participarea reprezentantelor și reprezentanților autorităților centrale și locale, organizațiilor internaționale, societății civile, prestatorilor de servicii. Din partea Ministerului Sănătății la eveniment a participat Alexandru Gasnaș, secretar de stat.
 
Principalele subiecte de discuție au fost importanța oferirii unor servicii de protecție orientate pe necesitățile victimelor violenței, nevoia de a le consolida și de a spori disponibilitatea serviciilor specializate, în conformitate cu prevederile Convenției Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
 
În Republica Moldova, victimele violenței în bază de gen, inclusiv a violenței sexuale, se confruntă cu numeroase provocări, de la teama de stigmatizare în comunități, până la lipsa unui serviciu de sprijin specializat și bariere în accesul la justiție. Stigma față de victimele violenței în comunități, lipsa serviciilor disponibile sau încrederea în autorități continuă să afecteze nivelul de raportare. Totuși, raportarea violenței domestice și în bază de gen a crescut în ultimii ani, ceea ce demonstrează ușoare îmbunătățiri ale gradului de conștientizare a oamenilor, în special a femeilor, de a nu tolera violența și de a căuta ajutor.
 
Serviciul specializat pentru victimele violenței sexuale a fost creat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Arhivă Radio Chișinău