Primul schimb de opinii al liderilor europeni cu privire la rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European

  • 29 Mai 2019 08:01
Primul schimb de opinii al liderilor europeni cu privire la rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European

La Bruxelles, liderii europeni au avut un prim schimb de opinii cu privire la rezultatele recentelor alegeri pentru Parlamentul European. Pe această bază, șefii de stat și de guvern au demarat discuțiile pentru a ajunge la un acord cu privire la ocuparea pozițiilor de conducere ale instituțiilor Uniunii Europene,scrie Rador.

 Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat într-o conferință de presă că discuțiile nu au vizat nume, ci procesul de desemnare, care - spunea oficialul european - va respecta regulile stabilite în tratate. Desemnările ar trebui să reflecte echilibrul geografic, situația demografică, astfel încât țările mari, dar și cele mai mici, să fie reprezentate în cele mai înalte poziții în Uniunea Europeană. 


În ceea ce privește noul președinte al Comisie Europene, acesta nu va fi desemnat automat, în baza calității de candidat principal.

Donald Tusk a mai precizat că, potrivit Tratatului, Consiliul European propune cu majoritate calificată, Parlamentul European alege cu majoritate de voturi, de aceea viitorul președinte al Comisiei Europene trebuie să aibă susținerea ambelor instituții europene. Discuțiile la nivelul liderilor europeni vor continua în perspectiva reuniunii Consiliului European din vară - ne-a informat corespondenta RRA Amalia Bojescu.

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău