Primul satelit românesc va fi lansat din Marea Neagră. România devine a doua țară din UE care își lansează propriul satelit

  • 15 Martie 11:21
Primul satelit românesc va fi lansat din Marea Neagră. România devine a doua țară din UE care își lansează propriul satelit

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) va lansa, în iunie 2021, primul satelit românesc, cu o rachetă proiectată și construită integral în România, transmite defenseromania.ro.

Potrivit portalului iQool.ro, care citează pagina de Facebook a ambițiosului proiect, până în prezent ARCA a lansat două rachete stratosferice, patru baloane stratosferice la scară largă, inclusiv un balon de tip cluster și a primit două contracte guvernamentale cu guvernul român și un contract cu Agenția Spațială Europeană. Actualmente se ocupă de construirea EcoRocket – o rachetă semi-reutilizabilă, alimentată cu abur, mai scrie sursa citată

Echipa de lansare a primit confirmarea oficială pentru începerea implementării planului de operații aero-naval, în vederea lansării EcoRocket din Marea Neagră.

„Misiunile de lansare ARCA care includ operațiuni navale sunt cel mai complex tip de misiuni pe care le desfășurăm. Acestea necesită un efort excepțional de coordonare a operațiunilor, în strânsă cooperare cu unități de marină si aviație militară si civilă, implicate în mod activ. Măsurile de siguranță a lansării sunt excepționale, iar noi ne mândrim cu un procentaj de siguranță de 100%.

România va plasa pe orbită primul satelit românesc. Țara noastră devine a doua țară din UE, după Franța, care își lansează propriul satelit

Cantitatea de informații prelucrate în timp real și implementarea procedurilor pe parte navală si aeriană sunt extrem de solicitante. Pentru ca aceste lucruri să se desfășoare în bune condiții, tot personalul implicat parcurge un program de antrenament în ședinte de pregătire teoretică si practică pe tehnica de lansare si tehnica navală, antrenament care, în ziua executării misiunii, își arată importanța vitală.”

În iunie 2021, ARCA non-profit va lansa EcoRocket, racheta proiectată și fabricată integral în România, care va plasa pe orbită primul satelit românesc. Conform paginii de Facebook - Lansăm România, țara noastră va deveni a 11-a țară din lume care și-a lansat propriul satelit și a doua din Uniunea Europeană, după Franța.

Prin lansarea EcoRocket, ARCA non-profit dorește să câștige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană. Premiul vizează stimularea industriei aerospațiale europene pentru construcția de rachete lansatoare de sateliți, cu un impact redus asupra mediului înconjurator și la un cost de lansare scăzut.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Tue
26
Wed
28
Thu
26
Fri
26
Sat
28

Curs oficial BNM 27 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2850 0.0203
USD 18.0497 -0.0272
RON 4.3249 0.0043
UAH 0.6685 -0.0000
RUB 0.2436 -0.0021
Arhivă Radio Chișinău