Primul sat dac autentic se construiește la poalele Retezatului

  • 27 Octombrie 2015 16:05
Primul sat dac autentic se construiește la poalele Retezatului

În premieră în România, la poalele Retezatului este construit un sat dacic autentic.

Proiectul satului dacic „Sargeția” este pus în practică de o asociație nonguvernamentală din Hunedoara și prevede construirea a 20 de case-muzeu și ateliere, în localitatea Ohaba Sibișel. De asemenea, vor fi ridicate câteva construcții ce vor putea fi închiriate de turiști.

Proiectul include un muzeu format din 11 case dacice și 9 ateliere cum sunt cele ale fierarului, bijutierului sau un depozit de cereale. Din cele 11 case-muzeu, fiecare va avea un specific aparte, în funcție de statutul social al „proprietarului”, astfel că unele vor fi bordeie îngropate până la jumătate în pământ, iar altele vor fi locuințe pe sol.

Construcția cea mai impunătoare va avea două etaje și va arăta cum trăia nobilul din sat, spune Marius Achim „Achimoto”, președintele Asociației Club Sportiv Free Bikers Hunedoara, care derulează acest proiect. În prezent, tinerii de la Free Bikers lucrează la Casa Sargeția, prima locuință din proiect, pe care speră să o finalizeze la exterior până la venirea iernii. Se va continua cu interiorul, astfel încât la primăvară construcția să fie gata. După ce vor fi gata primele construcții, satul dacic va fi promovat pentru a intra în circuitul turistic.

Sursa: bucurestifm.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău