Primul sanctuar din lume dedicat delfinilor albi, creat într-un golf din Islanda

  • 26 Iunie 2018 19:37
Primul sanctuar din lume dedicat delfinilor albi, creat într-un golf din Islanda

Primul sanctuar din lume dedicat delfinilor albi (beluga) a fost creat într-un golf din Islanda, unde vor fi transferate două cetacee care au trăit în captivitate, a anunțat marți PA.

Acest sanctuar marin, aflat într-un golf din Heimaey, o localitate de pe coasta sudică a Islandei, a fost amenajat de organizația ecologistă Sea Life Trust ca o 'casă naturală' pentru doi delfini albi care trăiesc din 2011 într-un acvariu din China.

Cele două femele, denumite Little Grey și Little White, trăiesc în prezent la Changfeng Ocean World din Shanghai și vor efectua o călătorie de peste 9.650 de kilometri pentru a ajunge în Islanda, urmând să devină primii rezidenți ai sanctuarului marin în primăvara anului 2019.

Proiectul, realizat în parteneriat cu Whale and Dolphin Conservation (WDC), dorește să reabiliteze balene, delfini și alte cetacee din captivitate, transferându-le în medii naturale, pentru a le îmbunătăți calitatea vieții.

Organizatorii proiectului doresc, de asemenea, eliminarea din industria parcurilor de divertisment a show-urilor cu balene și delfini.

Little Grey și Little White, ambele în vârstă de 12 ani, vor fi transportate cu avionul, pe uscat și pe mare spre sanctuarul islandez și beneficiază deja de un program de antrenament conceput pentru a le permite să se obișnuiască mai ușor cu echipamentele ce vor fi folosite în timpul transferului.

Cele două femele, ce au lungimi de aproximativ patru metri, sunt de asemenea antrenate pentru a se acomoda mai ușor la condițiile pe care le vor găsi în noua lor 'casă'. Astfel, ele sunt antrenate pentru a-și ține respirația mai mult timp, pentru a efectua plonjoane la adâncimi mai mari în golful islandez și pentru a înota eficient în timpul mareelor și contra curenților marini.

De asemenea, conținutul lor caloric zilnic, furnizat de o dietă bazată pe heringi și pești capelin, a fost crescut, pentru ca ele să își sporească stratul de grăsime de care vor avea nevoie pentru a trăi în apele reci in Islanda, o regiune subarctică. Temperatura din bazinul lor din Shanghai, construit din ciment, va fi redusă treptat în lunile următoare.

După ce Little Grey și Little White vor parcurge călătoria spre Islanda, care durează 30 de ore, ele vor fi ținute inițial într-un bazin construit pe țărm, pentru a putea să se aclimatizeze la noile condiții de mediu.

De asemenea, în bazinul lor vor fi introduse viețuitoare marine care trăiesc în habitatul lor natural - crabi și plante marine, inclusiv varec.

Apoi, cele două cetacee vor fi transferate în noua lor casă, un spațiu natural din golful Kettsvik, ce are o suprafață de 32.000 de metri pătrați și o adâncime de 10 metri, închis cu un gard ce oferă protecție împotriva prădătorilor și care permite pătrunderea apei marine.

Experții sunt de părere că ambele cetacee, ce au fost capturate în Rusia, nu vor fi niciodată pregătite pentru a trăi complet în sălbăticie, din cauza timpului prea mare petrecut în captivitate.

Însă sanctuarul islandez le va oferi mult mai mult spațiu și un mediu 100 % natural, în care vor putea să trăiască până la sfârșitul vieții. Speranța de viață pentru delfinii albi este de aproximativ 40-50 de ani.

Compania Merlin Entertainment, care se opune folosirii cetaceelor din captivitate în spectacole de divertisment, a început să caute o nouă casă pentru Little Grey și Little White după ce a achiziționat Changfeng Ocean World în 2012. 

Compania a furnizat costurile necesare amenajării sanctuarului și relocării celor două mamifere marine în cadrul acestui proiect, care beneficiază și de sprijinul Sea Life, o companie ce deține un lanț de acvarii în lumea întreagă.

Noul sanctuar din Islanda va include și un centru pentru vizitatori și diverse facilități ce permit îngrijirea balenelor. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău